BG_bird2100% onafhankelijk
Verzuim 1 op 16 jongeren in Overijssel arbeidsongeschikt

1 op 16 jongeren in Overijssel arbeidsongeschikt

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Het aantal arbeidsongeschikte jongeren in Overijssel heeft een recordhoogte van 6000 personen behaald.

Van alle Overijsselse jongeren tot 25 jaar ontvangt 1 op de 16 een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Het gaat hier voornamelijk om een Wajong-uitkering. Onder de afgekeurde jongeren zijn de helft meer mannen dan vrouwen. Dit meldt RTV Oost.

Wajong-uitkering

Het aantal afgekeurde jongeren in Overijssel ligt niet alleen hoger dan het landelijke gemiddelde, het is zelfs één van de hoogste percentages van het land. Het gaat in bijna alle gevallen om een Wajong-uitkering. Deze wordt uitgekeerd bij langdurige ziekte of een handicap.

In de afgelopen 10 jaar raakten in zowel Overijssel als de rest van Nederland vooral jongens arbeidsongeschikt. Sinds 2003 zijn er daarom meer mannen dan vrouwen arbeidsongeschikt. Momenteel is het aantal afgekeurde mannen in Overijssel bijna de helft meer dan de vrouwen.

Stadsprobleem

De arbeidsongeschiktheid onder jongeren lijkt een typisch stadsprobleem: 1 op 12 jongeren in Deventer, Zwolle, Hengelo en Almelo krijgen een Wajong-uitkering. De plattelandsgemeenten hebben een veel lager percentage.

Vanaf volgend jaar moeten alle ‘Wajongers’ opnieuw worden gekeurd. Er wordt vermoed dat velen onterecht zijn afgekeurd omdat dat goedkoper zou zijn geweest voor de gemeente. Het aantal arbeidsongeschikten in andere leeftijden is al jaren aan het dalen in Overijssel.

Bron: Nationale Zorggids

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!

Als je je inschrijft krijg je van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Je ontvangt ook elke week onze beste HR-tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Gratis 5 premium artikelen lezen?

Je krijgt van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!