BG_bird2100% onafhankelijk
HRMAanval op discriminatie op de arbeidsmarkt

Aanval op discriminatie op de arbeidsmarkt

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Discriminatie vindt vaak onbewust plaats, ingegeven door vooroordelen. Daarom start het kabinet een voorlichtingscampagne.

Ook juicht het de inzet van werkgevers- en werknemersorganisaties toe voor een divers personeelsbeleid.

Tegelijkertijd pakt de overheid werkgevers die bewust discrimineren hard aan. Zo wordt gestart met ‘naming en shaming’ van bedrijven die discrimineren. Hiervoor wordt nog dit jaar de wet gewijzigd.

Actieplan

Ook moet de politie voortaan alle aangiftes van discriminatie oppakken en doet de Rijksoverheid vanaf 2015 geen zaken meer met bedrijven die veroordeeld zijn wegens discriminatie. Lopende contracten worden verbroken.

Dit staat in een actieplan tegen discriminatie dat minister Asscher op 22 mei 2014, mede namens minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan de Tweede Kamer stuurt.

De gevolgen van discriminatie zijn ernstig voor de mensen die het overkomt. Het kabinet neemt daarom 44 maatregelen om discriminatie op de werkvloer en de arbeidsmarkt aan te pakken. Zo worden beloningsverschillen en discriminatie bij werving en selectie van personeel onderzocht.

Maatschappelijk probleem

Ruim 60 procent van de Nederlanders met een Marokkaanse of Turkse achtergrond voelden zich het afgelopen jaar gediscrimineerd.

Een kwart van de Nederlanders ervaarde discriminatie vanwege bijvoorbeeld hun geslacht, seksuele voorkeur, leeftijd of een zwangerschap.

Discriminatie is een maatschappelijk probleem dat het kabinet niet alleen kan oplossen. Mensen die gediscrimineerd worden, moeten daar melding van maken. Ook werkgevers en werknemers hebben een belangrijke verantwoordelijkheid.

Het SER-advies ‘Discriminatie werkt niet!’ is een goede stap. Het kabinet neemt met dit actieplan aanvullende maatregelen.

Bron: ministerie SZW

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?