BG_bird2100% onafhankelijk
VerzuimAfnemend verzuim kan ook weer onder druk komen te staan

Afnemend verzuim kan ook weer onder druk komen te staan

Voorkom dat je medewerkers opbranden

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Maandthema

Betrokkenheid en welbevinden helpen verzuim terug te dringen. Aan de andere kant stuwen echtscheidingen het verzuim weer omhoog, zeker in deze coronaperiode.

Verzuim staat met andere woorden onder druk van twee invloeden: positieve en negatieve. In dit artikel beschrijf ik de achtergronden en geef ik tips.

Uit onderzoek in het onderwijs blijkt dat welbevinden en betrokkenheid nodig zijn om tot stevige ontwikkeling te komen en te blijven. Laten we eens zien welke factoren van invloed zijn op betrokkenheid en welbevinden, en wat je er binnen een team mee kunt.

Welbevinden

Welbevinden kun je omschrijven als je voelen ‘als een vis in het water’. Je beleeft plezier en geniet van de omgang, met elkaar en de omgeving. Je straalt vitaliteit uit en tegelijk ontspanning en innerlijke rust. Je stelt je open en ontvankelijk op voor wat op je afkomt. Je bent spontaan en durft jezelf te zijn.

Welbevinden is verbonden met dieper liggende persoonskenmerken: zelfvertrouwen en een goed zelfwaardegevoel. Kortom: een goede emotionele basis. Dit alles komt voort uit de basisbehoeften van een mens:

 • Lichamelijke behoeften (eten, slapen, bewegen)
 • Behoefte aan affectie, warmte
 • Behoefte aan veiligheid, duidelijkheid (weten waar je aan toe bent)
 • Behoefte aan erkenning en bevestiging (door anderen gewaardeerd worden, het gevoel hebben dat je erbij hoort)
 • Behoefte om zichzelf als competent te ervaren (zelf écht iets kunnen)
 • Behoefte aan zingeving en morele waarde (zich een ‘goed’ mens voelen, leven als zinvol ervaren)

Betrokkenheid

Er is echter nóg een element nodig om het beste uit jezelf en je werk te halen, en daardoor verzuim te minimaliseren: betrokkenheid. Je voelt je verbonden met de organisatie waarvoor je werkt en het werk dat je doet. Je hebt ‘hart voor de zaak’. Er zijn vijf signalen van betrokkenheid als het gaat om het uitvoeren van taken:

 • Concentratie
 • Energie
 • Complexiteit en creativiteit
 • Mimiek en houding
 • Persistentie, ofwel: volharding

Betrokkenheid wijst erop dat mensen vanuit hun exploratiedrang in die omgeving tot (intense) mentale activiteit komen.

Flow

Hier komt ook het idee van flow om de hoek, dat in 2008 door Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi op de kaart is gezet. In 2013 publiceerde Owen Schaffer een definitie van een taak die iemand in een flow kan krijgen. Een persoon kan in een flow komen als hij:

 • Weet welke taak hij moet uitvoeren
 • Weet hoe hij deze moet uitvoeren
 • Constant merkt wat goed en niet goed gaat, en meteen ziet hoe het beter kan
 • Weet welke stappen hij moet zetten
 • De taak als moeilijk ziet
 • Zichzelf als bekwaam ziet om de taak uit te voeren
 • Vrij is van afleiding

Langdurig verzuim

Bij gebrek aan welbevinden of betrokkenheid loop je kans op burn-out of bore-out. Ook de kansen op langdurig verzuim lopen op. Je voelt je bijvoorbeeld niet veilig in je team. Of je doet werk dat je niet uitdaagt, waardoor je je een machine gaat voelen en als het ware mentaal ‘uitstapt’. Maar het kan ook door micromanagement komen, waarbij je teamleider bij alles wat je doet ‘over je schouder meekijkt’.

Allemaal voorbeelden die kunnen leiden tot een ziektemelding en voorkomen hadden kunnen worden.

Wat kun je doen?

Als we dit weten, kunnen we ermee aan de slag binnen een team. Verzuimpreventie is in veel gevallen een keuze en dat zul je als werkgever actief moeten aanpakken. Het gaat niet vanzelf. Hoe kun je dit als team aanpakken?

Bekijk de werkzaamheden, omstandigheden, voortgang en alles wat erbij komt kijken door de bril van welbevinden en betrokkenheid. De tijd nemen om deze als belangrijke pijlers weg te zetten, levert een team enorm veel op. Het zorgt ervoor dat je talent, intrinsieke motivatie, collegialiteit, samenwerking, scholing, sfeer en nog veel meer afstemt op de mensen binnen het team. Ook taken kun je beter op elkaar afstemmen. Stel deze vragen eens aan jezelf en aan je collega’s:

 • Weet ik welke taken ik moet uitvoeren of welke doelen ik moet bereiken?
 • Weet ik hoe ik deze moet uitvoeren, of krijg ik de ruimte dit zelf uit te zoeken?
 • Neem ik regelmatig een stap terug om te zien of ik op de goede weg ben?
 • Voel ik me voldoende onderdeel van mijn team?
 • Is mijn werk uitdagend genoeg?
 • Zie ik mezelf als iemand die dit werk kan doen met al mijn kwaliteiten, vaardigheden en talenten?
 • Kan ik gefocust mijn werk doen?

Het gaat hierbij om het gesprek, de context en wat er nodig is om dit optimaal te krijgen, zodat de vis de vis in het water kan zijn en je verzuim tot een minimum kan beperken. Dus voorkom verzuim en laat de vis lekker zwemmen.

Echtscheidingen kunnen leiden tot meer verzuim

Tegengesteld hieraan is de invloed van scheidingen; die stuwen het verzuim juist omhoog.

Per jaar gaan meer dan 70.000 mensen uit elkaar. Wat maakt dat dit life-event zoveel impact heeft dat het verzuim op het werk bijna verdubbelt? Waarom leidt dit bij deze werknemer vaak tot een ziekmelding?

Een scheiding begint vaak met ruzies, waarna er een optelsom van elkaar versterkende factoren kan plaatsvinden. Samen wordt het dan teveel tegelijk. Bijvoorbeeld: financiële keuzes, de kinderen, een nieuw huis vinden, verhuizen, thuiswerken, de omgeving, stress, gezondheid en daar bovenop ook nog eens corona.

Ruzies

Er gebeurt veel vanaf het moment dat één van de partners van de partners de knoop doorhakt. Maar ook voorafgaand aan de echtscheiding is er vaak al veel gebeurd: ruzies, er samen toch proberen uit te komen, wederzijds onbegrip, moeizame communicatie en een onzekere toekomst zijn enkele van de onderwerpen die in de aanloop al impact hebben. Kun je er iets bij voorstellen tijdens deze lockdown?

Enorm veel keuzes

Het overgrote deel van de toekomstverwachtingen en plannen zul je als scheidend stel moeten aanpassen. Je moet hierover in relatief korte tijd enorm veel keuzes maken. Deze gaan over zowel korte termijn (weken en eerste maanden), middellange termijn (één tot twee jaar) als over de lange termijn (twee jaar tot aan je dood, ja echt). Ik neem er een aantal onder de loep:

Financiële keuzes en aanpassingen
Inkomens, schulden, pensioenen, eigen bedrijf en zo meer moeten verdeeld worden op een manier die recht doet aan de situatie voorafgaand aan de echtscheiding. Regelmatig ontstaat daar een flink spanningsveld. Er spelen vaak verschillende belangen voor beide partijen, zeker als de hoogten van de inkomens uit elkaar liggen. Over het algemeen moet je het allebei met minder doen na een scheiding.

De kinderen
Je gaat het heftigste gesprek van je leven houden; je kinderen op de hoogte brengen van de scheiding. Dat hakt er in, gegarandeerd. Er moet een ouderschapsplan komen, waarin je tegemoet komt aan het belang van de kinderen. Hun wereld staat op z’n kop. Een scheiding hakt er flink bij ze in en dit raakt je diep als ouder.

Naast dit verdriet ga je als ouder je kind minder zien. Hoe zorg je voor een goede verdeling, zodat beide ouders een belangrijk onderdeel van de opvoeding kunnen blijven? Vaak blijkt de stress die ontstaat over de toekomst met de kinderen een groot deel van de aanleiding voor verzuim.

Een nieuw huis vinden
In veel gevallen zal men bij scheiding het huis moeten verkopen, omdat het voor één niet op te brengen is om er alleen te blijven wonen.

Op korte termijn een betaalbare plek vinden voor allebei is tegenwoordig een stevige uitdaging. Zowel de prijzen op de huur- als koopmarkt rijzen de pan uit. De vraag is of je überhaupt voor een hypotheek in aanmerking komt in je nieuwe situatie.

Verhuizing(en) organiseren en uitvoeren
Als het wel lukt iets te vinden en het huidige huis wordt verkocht, moet je twee verhuizingen organiseren. Een gewone verhuizing is voor veel mensen in een stabiele relatie al een intensieve tijd, laat staan tijdens een echtscheiding. En oh ja, de spullen verdelen; cd van jouw, cd van mij…

Thuiswerken en corona
We merken allemaal de impact van corona. Het thuiswerken is een verplicht deel van ons dagelijks leven. Kun je je voorstellen dat je uit elkaar wilt en je verplicht binnen moet blijven tijdens de lockdown? Spanningen stijgen als nooit tevoren en mogelijkheden om weg te gaan zijn minimaal.

De omgeving
Scheiden is al heftig genoeg. Helaas helpen meningen en oordelen van mensen in de omgeving van het scheidende stel niet mee. Familie, vrienden en kennissen geven onnodig aanleiding tot discussies, verwijten, het moeten rechtzetten van verkeerd geïnterpreteerde verhalen, slechte tips en meer energielekken die je niet kunt gebruiken.

Gezondheid en stress
De stress zorgt ervoor dat mensen slechter gaan slapen, meer piekeren en minder goed voor zichzelf gaan zorgen als het om bijvoorbeeld gezond eten en sporten gaat. Je ziet dan ook vaak dat mensen in echtscheiding in korte tijd veel afvallen. Ook worden ze door het verslechteren van hun gezondheid en de stress, sneller vatbaar voor ziektes.

Meer verzuim

Bovengenoemde items zijn slechts een greep van de zaken waar een werknemer in scheiding mee te maken heeft. De optelsom van al deze factoren maakt dat een medewerker – vaak al in aanloop naar de echtscheiding – minder productief wordt. Niet omdat hij of zij dat wil, maar de hoge mate en lange duur van stress zorgt dat het vermogen om te plannen en organiseren achteruit gaat. Het werk stapelt zich langzaam op, totdat iemand vastloopt, zich ziek meldt en mogelijk zelfs in een burn-out terechtkomt.

Samengevat: door meer betrokkenheid kun je verzuim terugdringen, maar door de steeds grotere kans op echtscheidingen kan dat verzuim ook weer oplopen. Het is aan te bevelen in deze coronaperiode nog meer betrokkenheid en begeleiding aan werknemers te bieden.

De professionele relatie tussen leidinggevende en medewerker is essentieel. Beiden hebben ze een verantwoordelijkheid om vitaal hun werk te blijven doen tijdens een (echt)scheiding. Ben je niet bang voor wat vragen die je als leidinggevende of HR-professional inzicht geven over de draagkracht van je teamlid? Werk&Scheiding heeft de PraatPlaat duurzame inzetbaarheid tijdens scheiding ontwikkeld die je helpt bij het duurzaam inzetbaar houden van medewerkers.


>>> Bekijk ook eens ons dossier Werknemers en Scheiding

Deel dit artikel

Yorick Saeijshttp://www.werkenscheiding.nl

Yorick Saeijs is eigenaar – ICR full certified coach & hoofdtrainer van Werk&Scheiding.

Meer van deze auteur?

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

 • Elke maand een nieuwe HR masterclass
 • Online feedback sessies met HR-experts
 • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?