BG_bird2100% onafhankelijk
HRMArbeidsmarktdeskundigen voorzien totaal nieuwe arbeidsmarkt

Arbeidsmarktdeskundigen voorzien totaal nieuwe arbeidsmarkt

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

De arbeidsmarkt van morgen laat een totaal ander beeld zien dan wat we gewend zijn.

Naast elke werknemer die vast in dienst is, werkt straks een flexibel ingezette collega. Het bedrijfsleven en de overheid moeten hier snel op gaan inspelen.

Dit is de belangrijkste boodschap van de diverse arbeidsmarktdeskundigen vandaag tijdens de Flexathon, een uitzendevent van de NBBU, brancheorganisatie voor bemiddelings- en uitzendondernemers.

Andere werkvloer

Volgens hoogleraar interim management Leo Witvliet (Nyenrode) wordt de verhouding op de werkvloer één werknemer op één flexwerker. Bedrijven krijgen behoefte aan die combinatie van een vaste kern werknemers met langdurige contracten en flexibele medewerkers.

Er ontstaat een andere werkvloer waar iedereen mee zal moeten omgaan. Misschien gaan we zelfs naar een toekomst waar het vaste contract helemaal verdwijnt.

Volgens voorzitter van MKB Nederland, Michael van Straalen is voor het MKB het flexibel inzetten van werknemers steeds belangrijker. Er is geen weg terug.

UWV

Volgens André Timmermans, directeur van het UWV, is samenwerking met de flexmarkt is ook voor UWV van belang. Dit werpt inmiddels zijn vruchten af. Er zijn het eerste kwartaal van dit jaar bijna twee keer zo veel 55-plussers aan de slag gegaan dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar: 6200 versus 3200. Dat komt mede door het project 55plus Werkt dat UWV samen met de uitzendbranche hebben opgezet.

Jonge werknemers

Mirjam Sterk, ambassadeur jeugdwerkloosheid:. “We krijgen een generatie jonge werknemers die tien jaar lang van contract naar contract hopt, zonder goede arbeidsrechten en pensioenvoorzieningen. Flexwerken is prima, maar het mag niet ten koste gaan van rechten. De uitzendbranche kan hierin een belangrijke rol spelen omdat zij wel werkt met cao-regelingen.”

Kleine uitzendbureaus succesvoller

De uitzendbranche in Nederland is groot: 750.000 uitzendkrachten zijn jaarlijks aan het werk. Uit onderzoek van UWV blijkt dat met name de kleinere, gespecialiseerde bureaus succesvol zijn.

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?