Acture, de grootste private uitvoerder van de sociale zekerheid in Nederland, laat onafhankelijk onderzoek doen naar haar eigen functioneren.

Recent werd in consumentenprogramma Radar en op sociale media kritiek geuit op de werkwijze van het bedrijf.

Niet representatief

Acture heeft nogal wat media-aandacht gekregen. Ze kunnen zich niet herkennen in het geschetste beeld. Acture denkt dat de voorbeelden waarop de kritiek gebaseerd is niet representatief zijn voor de werkwijze.

In 2016 ontving het bedrijf 133 klachten op een totaal van 70.000 ziekmeldingen (0,19 procent). Volgens Acture is elke klacht er een teveel en reden geweest voor een extern onderzoek.

Algemeen directeur Maudi Derks: “Uiteraard staan we open voor aanbevelingen. Wij willen continu beter worden in wat we doen. Gedegen onderzoek zal ons daarbij hopelijk helpen.”

De onderzoekers krijgen volgens Derks alle ruimte om te spreken met verzekerden, medewerkers, bedrijfsartsen en HR-managers van klanten.

Onafhankelijk onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door APE, een onderzoeks- en adviesbureau in Den Haag dat is gespecialiseerd in beleidsvraagstukken in de publieke sector.

APE gaat vaststellen of Acture-medewerkers zorgvuldig genoeg zijn in hun contacten met verzekerden. Ook zal APE het functioneren van bedrijfsartsen, die betrokken zijn bij Acture, en bestaande bezwaarprocedures tegen het licht houden.

Het onderzoek staat onder toezicht van een Supervisiecommissie, waarin oud-tweede kamerlid en oud-staatssecretaris SZW en Defensie Henk van Hoof (VVD), Monique Frings-Dresen (hoogleraar beroepsziekten) en Sharon Gesthuizen, oud-Tweede kamerlid voor de SP plaatsnemen.

Naar verwachting worden de resultaten in juni 2017 bekend. Ze worden gedeeld met klanten van Acture, verzekerden, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Tweede Kamer en de vakbonden.