BG_bird2100% onafhankelijk
HRM Asociale bende in de vleessector

Asociale bende in de vleessector

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

De laatste onderhandelingen over de nieuwe cao Vlees starten 9 april in een zeer gespannen sfeer.

Veel werkgevers in de vleessector ontduiken de arbeidsvoorwaarden in de cao Vlees. De werknemers zijn de dupe.

Controle en toezicht van de overheid is er mondjesmaat, omdat er jaren op de Arbeidsinspectie is bezuinigd. Onderhandelaar John Klijn van FNV Bondgenoten stelt dat – een paar goede werkgevers daargelaten – het in vlees een asociale bende geworden.

Intimidatie

Cao-lonen in flexwerk worden nu al vaak ontdoken, evenals de arbeidstijdenwet. Toeslagen voor overwerk worden niet uitgekeerd, terwijl mensen er wel recht op hebben.

Nog maar 20 procent van de werkvloer heeft een vast contract en de vele buitenlandse uitzendkrachten moeten hun baas vaak onredelijk veel betalen voor een dak boven hun hoofd. En wie zijn recht wil halen wordt geïntimideerd en gepest.

Dit jaar willen werkgevers opnieuw van alle toeslagen af, zoals de zaterdagtoeslag. De sector is alle normbesef kwijt en moet weer sociaal worden, stelt FNV Bondgenoten.

Supermarkten oorzaak van veel verslechteringen

Achter de schermen spelen supermarkten een grote rol in de verslechterde arbeidsomstandigheden. Vleesproducenten moeten zo goedkoop mogelijk leveren om klanten met kiloknallers naar de winkels te kunnen lokken.

De vleesbazen wentelen hun verloren positie af op hun werknemers. Deze neergaande spiraal moet een keer stoppen dankzij een goede cao, vindt FNV Bondgenoten.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!

Als je je inschrijft krijg je van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Je ontvangt ook elke week onze beste HR-tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Gratis 5 premium artikelen lezen?

Je krijgt van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!