BG_bird2100% onafhankelijk
Duurzame InzetbaarheidDe risico's van het zomeruur

De risico’s van het zomeruur

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Wanneer de klok wordt teruggezet, zijn er beduidend minder hartaanvallen de dag erna.

Zweedse wetenschappers bekeken gegevens van twintig jaar. Ze vermoeden dat het uurtje extra slaap een hartaanval voorkomt.

Zomer- en wintertijd

In de zomertijd, wanneer de klok een uur vooruit wordt gezet, zagen de wetenschappers van het Karolinkska Institute het omgekeerde effect. In de week na de zomertijd zagen zij 5 procent meer hartaanvallen. Met een uitschieter op dinsdag, dan steeg het aantal met 10 procent.

Uit statistieken van het William Beaumont Hospital in Michigan blijkt dat het aantal hartaanvallen in de week na de invoering van het zomeruur 17 procent hoger ligt dan gemiddeld. De dag na de uursverandering ligt het aantal hartaanvallen zelfs 71 procent boven het aantal van de zondag daarvoor.

Door de uursverandering in de lente verandert de balans in onze hormonen terwijl ook de bloeddruk stijgt. Dat verhoogt het risico op een hartaanval.

Opvallend is dat aan de invoering van het winteruur in de herfst helemaal geen hartrisico’s verbonden zijn. Het positieve effect in de wintertijd duurde slechts één dag. Alleen op maandag daalde het aantal hartaanvallen met 5 procent.

Maandagdip

Op maandag zijn er sowieso meer hartaanvallen, waarschijnlijk omdat dit het begin van de week is. Dit levert meer stress en activiteit op dan het weekend. Een dip op maandag is dan ook extra opvallend.

Van slaap is bekend dat het een gunstig effect heeft op bloeddruk, hart en vaten, bloedsuiker en cholesterol.

Concentratie

Ook op maandag blijft de wissel naar het zomeruur voelbaar. Tieners blijken op school minder goed te presteren. Zoekmachines op het internet merken dan weer dat er tijdens de werkuren meer gezocht wordt naar entertainment op het web.

Britse cijfers tonen aan dat het aantal ongevallen in het verkeer hoger ligt in de week na de uursverandering, al geven onderzoekers toe dat dit ook te maken heeft met het feit dat het ’s ochtends langer donker is op de weg.

Het duurt een week voor we de effecten helemaal van ons af kunnen schudden.

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?