BG_bird2100% onafhankelijk
HRMDiscriminatie op het werk groot probleem

Discriminatie op het werk groot probleem

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Het College voor de Rechten van de Mens presenteerde deze week zijn jaarverslag over 2013. De cijfers tonen een stijging van ruim 75 procent  van het aantal vragen over discriminatie ten opzichte van 2012.

Uit de cijfers blijkt dat discriminatie op het werk een groot probleem is in Nederland. De vragen over afkomst zijn meer dan verdubbeld en de vragen over zwangerschapsdiscriminatie bijna verviervoudigd.

Discriminatie arbeidsmarkt

56 procent van de zaken bij het College gaat over discriminatie op de arbeidsmarkt. Daarom is het College deze week een bewustwordingscampagne tegen discriminatie op het werk gestart.

Volgens het College vindt uitsluiting al plaats vanaf de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Ook in 2013 ontving het signalen dat bedrijven stagiairs weigeren vanwege bijvoorbeeld hun huidskleur of omdat zij een hoofddoek dragen.

Bij discriminatie wordt de kloof tussen opzet en effect steeds duidelijker. Een niet discriminerend bedoelde opmerking kan dat wel zijn of zo worden opgevat. Gelukkig is er in Nederland steeds meer aandacht voor de achterliggende oorzaak van uitsluiting en discriminatie.

Campagne tegen discriminatie op het werk

Een van de oplossingen voor discriminatie is meer bewustwording. Als je niet weet wat discriminatie is, weet je ook niet of je zelf gediscrimineerd wordt of juist dat je een andere discrimineert.

Volgens het College speelt de overheid de hoofdrol als het gaat om de naleving van mensenrechten en moet actief optreden tegen discriminatie, zodat iedereen in Nederland gelijke rechten heeft.

Maar de rol van politici, werkgevers, ondernemers en scholen is hierin minstens zo belangrijk. Minister Asscher kondigde onlangs aan dat hij in binnenkort met een pakket aan maatregelen komt tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.

Met de campagne ‘Op je werk mag je een hoofddoek dragen’ vraagt het College aandacht voor discriminatie op het werk. De campagne is de derde in een reeks campagnes waarbij alledaagse thema’s in mensenrechtenperspectief wordt geplaatst.

Met een stevige stelling prikkelt het College om te reageren. De campagne verschijnt voornamelijk online.

Bron: College voor de Rechten van de Mens

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?