Er zijn steeds meer werknemers die voor langere tijd in het buitenland werken of daar heen moeten reizen voor hun werkzaamheden.
Bestuderen risico’s
Dat kan naast de bekende arborisico’s in de organisatie ook extra risico’s voor deze werknemers opleveren, zoals een lagere kwaliteit en toegankelijkheid van gezondheidszorg, bepaalde infectieziekten die in het gebied voorkomen, geweldsmisdrijven of natuurrampen.
Om inzicht te krijgen in de risico’s die de werknemers in het buitenland lopen en zorg te kunnen dragen voor hun veiligheid en gezondheid, is het volgens het ministerie SZW belangrijk om goed arbobeleid op te stellen.
Het ministerie adviseert dan ook de risico’s van de buitenlandse locatie van tevoren goed te bestuderen en deze zo goed mogelijk proberen te beheersen. Als voorbeeld noemt ze het opstellen van een systeem in het geval van nood.
Arbobeleid voor werknemers in het buitenland
De International SOS Foundation spant zich in om de gezondheid en veiligheid van werknemers in het buitenland te optimaliseren. Zij heeft daarom een raamwerk met praktische maatregelen opgesteld om ervoor te zorgen dat werknemers veiliger naar het buitenland kunnen reizen voor hun werk.
Het Engelse document kan gratis worden gedownload op de website van de International SOS Foundation. Het raamwerk bevat onder andere een checklist om de reisrisico’s zo veel mogelijk te beperken.