BG_bird2100% onafhankelijk
VerzuimFNV wil regeling beroepsziekten

FNV wil regeling beroepsziekten

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

De FNV wil dat er een collectieve schadevergoedingsregeling komt voor slachtoffers van beroepsziekten.

Dat zal de vakcentrale vandaag bepleiten tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over beroepsziekten.

Fatsoenlijk regelen

“Als je werkt moeten de omstandigheden goed zijn”, stelt voorzitter Ton Heerts. “Ziek worden van je werk is al helemaal niet acceptabel. En als dat toch gebeurt, dan moet er een fatsoenlijke schadevergoeding komen.”

Heerts doet een oproep op de politiek om de problematiek van de beroepsziekten nu ‘eindelijk fatsoenlijk’ te regelen.

Overgeleverd aan de goden

De FNV wil dat de positie van slachtoffers structureel wordt verbeterd, onder meer door een controlerende rol van de Inspectiedienst en een fatsoenlijk stelsel van financiële compensatie.

Volgens de FNV zijn mensen die in Nederland een ziekte oplopen als gevolg van het werk nu ‘aan de goden overgeleverd’. Een civiele schadvergoedingsprocedure tegen de werkgever, maar dat kost zo veel tijd en geld dat niet iedereen dit kan opbrengen.

8 doden per dag

Elk jaar worden in Nederland vijftigduizend mensen ziek door het werk dat zij doen en ongeveer drieduizend mensen overlijden als gevolg van een beroepsziekte.

Dat komt neer op acht doden per dag, aldus de FNV. De zorg van bedrijven schiet nu tekort en de arbeidsinspectie heeft ook geen toezichthoudende rol. Daardoor zouden beroepsziekten vaak niet worden herkend.

Reactie OVAL

Onze redactie heeft een reactie gevraagd aan OVAL, de brancheorganisatie van o.a. arbodiensten, interventie- en re-integratiebedrijven.

OVAL roept op tot:

  • meer ‘Fact finding’ over beroepsziekten door objectief, representatief en periodiek dossieronderzoek;
  • het weer verplicht invoeren van het arbeidsomstandighedenspreekuur gezien de complexiteit rondom melding van beroepsziekten.

Focus van de discussie is nu het ‘niet melden’ van beroepsziekten. FNV wil een compensatieregeling. Terwijl het er juist om gaat dat een aantal activiteiten in de preventieve sfeer weer wordt uitgevoerd zoals een RI&E en een PAGO/PMO of beter nog: een inzetbaarheidsscan en een verplicht arbeidsomstandighedenspreekuur.

Hieruit komen signalen naar voren die op tijd kunnen worden opgepakt. Goede diagnose en onderzoek is nodig en inzet van meerdere deskundigen bij het vaststellen van een beroepsziekte. Pas dan komt er een oplossing voor de problematiek. Dat is dus meer dan een roep om geld.

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?