BG_bird2100% onafhankelijk
HRMFysieke beperking kleinere handicap voor werkgevers dan ‘belast verleden’

Fysieke beperking kleinere handicap voor werkgevers dan ‘belast verleden’

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Een ex-crimineel wordt door een werkgever minder makkelijk aangenomen voor een baan dan iemand met astma, artrose of diabetes.

Net zoals een ex-verslaafde slechter bij werkgevers in de markt ligt dan iemand die blind is of kanker heeft gehad. Terwijl het toch in alle gevallen gaat om werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt.

Arbeidsbeperking

Als eerste in Nederland heeft maatschappelijk investeerder Start Foundation laten onderzoeken in welke mate werkgevers worden beïnvloed door de bijzondere kenmerken van een sollicitant met een arbeidsbeperking of belast verleden.

Aan dit zogeheten ProfielAcceptatie-onderzoek deden tweehonderd werkgevers mee. Het werd uitgevoerd door Pimbaa, samen met de Universiteit van Amsterdam en met medewerking van werkgeversvereniging AWVN.

Vier profielen

Het rapport van Start Foundation komt tot vier categorieën met profielen.

  1. Personen uit de lichtste categorie worden het makkelijkst geaccepteerd door werkgevers als ze meedingen naar een baan: onder hen vallen o.m. chronisch zieken en mensen met autisme, ADHD en schulden.
  2. Een tree lager op de ladder tref je o.a. mensen in een rolstoel en kankerpatiënten.
  3. De acceptatie van sollicitanten met psychiatrische problemen of een gok- of alcoholverslaving ligt nog een graad gevoeliger.
  4. Ex-delinquenten en drugsverslaafden, categorie 4, lopen tegen de hoogste drempels aan als het om aanvaarding van hun profiel in het bedrijfsleven gaat. De onderzoekers constateren ook dat er vaak sprake is van ‘bekend maakt bemind’. Werkgevers accepteren namelijk iemand met een arbeidsbeperking sneller als ze zo’n medewerker al in dienst hebben of hadden.

Social return

Volgens Start Foundation is de ProfielAcceptatie-schaal een waardevol nieuw middel om bijvoorbeeld bij aanbestedingen te sturen op sociale waarde. Overheden en bedrijven passen steeds vaker social return toe. Dat betekent dat een bedrijf een sociale tegenprestatie moet leveren om een opdracht binnen te slepen.

De ProfielAcceptatie-schaal toont aan dat als je met succes werkzoekenden met de zwaarste profielen aan een baan helpt of houdt, dit maatschappelijk het meeste loont.

Start Foundation gaat hiermee zelf nog scherper oordelen over de maatschappelijke waarde van initiatieven en bedrijven die zij gaat steunen.

Beeldvorming

Een van de ondersteuningsinitiatieven die hier direct uit voortvloeien, is een plan van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties om ervaringsdeskundigen in te zetten om de beeldvorming rond kankerpatiënten in het bedrijfsleven te verbeteren.

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?