BG_bird2100% onafhankelijk
HRMKan een werknemer vrij krijgen voor een corona prik?

Kan een werknemer vrij krijgen voor een corona prik?

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Vraag:
Kan een werknemer vrij krijgen voor een corona prik voor zichzelf of als begeleider van bijvoorbeeld een familielid?

Antwoord:
Het ministerie van Sociale Zaken stelt dat wanneer een werknemer zich alleen onder werktijd kan laten vaccineren, of een naast familielid moet begeleiden naar een priklocatie, de werkgever het loon moet doorbetalen. De werknemer heeft dan recht op calamiteitenverlof of kort verzuimverlof.

Een werknemer heeft op grond van de wet recht op calamiteitenverlof als hij of zij te maken krijgt met ‘onvoorziene omstandigheden die een onmiddellijke onderbreking van de arbeid vergen’. Je kunt erover twisten of een coronavaccinatie voldoet aan het criterium spoedeisend, dat wil zeggen een onvoorziene omstandigheid die niet buiten werktijd te plannen is. Het ministerie is kennelijk van mening dat de coronavaccinatie daar wel onder valt.

Het is natuurlijk ook in het belang van de werkgever en de gang van zaken op de werkvloer – denk ook aan de zorgplicht van de werkgever voor een veilige werkomgeving – dat zoveel mogelijk werknemers zo snel mogelijk (volledig) zijn gevaccineerd. Als werkgever mag je mijns inziens wel verlangen dat een werknemer zijn best doet om de vaccinatieafspraken zoveel mogelijk in te plannen buiten werktijd – of als dat niet lukt – aan het begin of einde van de werkdag.

Kiest een werknemer er bewust voor om een afspraak in te plannen onder werktijd, terwijl er andere opties zijn, dan is het redelijk dat hij daarvoor vakantie-uren moet inzetten.

Een werknemer die een naast familielid moet begeleiden naar een priklocatie, kan daarvoor volgens het ministerie van SZW kort verzuimverlof opnemen. Er moeten dan wel duidelijke redenen zijn die maken dat niemand anders diegene kan begeleiden.

Deel dit artikel

Minouche Egbershttps://www.dekempenaer.nl/

Minouche Egbers is senior advocaat arbeidsrecht bij De Kempenaer Advocaten in Arnhem. Ze is gespecialiseerd in arbeidsrecht.

 

 

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?