BG_bird2100% onafhankelijk
HRMLeiders die meedraaien van onschatbare waarde

Leiders die meedraaien van onschatbare waarde

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Hoe belangrijk is het nu echt, een directie die weet wat er speelt op de werkvloer?

Uit onderzoek van Effectory blijkt dat directeuren die aanwezig zijn op de werkvloer, interesse tonen en zelf hard meewerken van onschatbare waarde zijn. Zij blijken een bijzonder positief effect te hebben op de inzet en bevlogenheid van de medewerkers.

Dit blijkt uit recent, grootschalig onderzoek, uitgevoerd onder ruim 400.000 medewerkers in Nederland.

Hoge scores bij positieve beoordeling directie

Er bestaat een directe link tussen de betrokkenheid, bevlogenheid en tevredenheid van medewerkers en de beoordeling van hun directie. Medewerkers die de stelling ‘De directie weet wat er speelt op de werkvloer‘ negatief tot neutraal beoordelen, scoren gemiddeld een 6,7 op betrokkenheid bij hun organisatie. Medewerkers die de stelling positief beoordelen scoren gemiddeld een 8,4.

Eenzelfde link is zichtbaar bij bevlogenheid (6,1 versus 7,3), tevredenheid (6,9 versus 8,2) en beoordeling van de organisatie als geheel (6,3 versus 7,8). In organisaties waar de directie positief beoordeeld wordt scoren de medewerkers dus op alle gebieden hoger.

Verborgen potentie boven tafel

Volgens Guido Heezen, directeur van Effectory en HR trendwatcher, is het van groot belang dat een organisatie een inspirerende directie heeft die – waar ze ook rondloopt – uitdraagt en uitstraalt waar de organisatie voor staat.

Dat betekent dat voorbeeldgedrag wordt getoond, de directie toegankelijk is, oprechte interesse toont en zich ook écht onder de mensen begeeft. Sommige leiders draaien af en toe zelfs mee in de organisatie. Deze leiders maken zich onsterfelijk, ook omdat dit snel rondzingt binnen de organisatie. Dit geeft medewerkers binnen de organisatie een enorme rugwind.

Binnen veel organisaties (en directies) worden de kansen die dit biedt onderschat. Er is veel verborgen potentieel in organisaties. Directies kunnen zelf de eerste stap zetten om dit potentieel boven tafel te halen.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?