BG_bird2100% onafhankelijk
HRMMannen willen zich ontwikkelen in typische vrouwentalenten vice versa

Mannen willen zich ontwikkelen in typische vrouwentalenten vice versa

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Mannelijke werknemers willen zich ontwikkelen in de talenten ‘communicatief’ en ‘empathisch’. Dat zijn typisch talenten waar vrouwen hoog op scoren.

Anderzijds geven vrouwelijke werknemers aan zich te willen ontwikkelen in hun zelfverzekerdheid, overtuigingskracht en visie; talenten die mannen zichzelf vaker toedichten.

Dat is een van de uitkomsten uit het onderzoek naar het onderwerp ‘Talent’. Voor dit onderzoek bevroeg Motivaction in opdracht van NRC Carrière ruim 600 hoogopgeleide werknemers in loondienst.

Verschillen in sekse

Het stereotype beeld dat heerst over mannen en vrouwen lijkt te worden bevestigd: mannen zeggen vaker dan vrouwen te beschikken over de talenten ‘analytisch’, ‘zelfverzekerd’ en ‘actie- en prestatiegericht’ en willen zich ontwikkelen in de talenten ‘communicatief’ en ‘empathisch’.

Vrouwen zeggen vaker dan mannen meer verantwoordelijk, empathisch en communicatief te zijn en zich te willen ontwikkelen in hun zelfverzekerdheid, overtuigingskracht en visie.

Verschillen tussen werk en privé

Wanneer de respondenten gevraagd wordt over welk talent zij beschikken, noemen zij ‘verantwoordelijk’, ‘oplossingsgericht’ en ‘zelfstandig’.

Zij geven aan dat zij hun talent zowel op het werk als daarbuiten inzetten en dat het ook belangrijk is voor hun loopbaan.

Verbetering is volgens hen nog mogelijk voor de punten ‘overtuigen’, ‘presenteren’ en ‘zelfverzekerd zijn’.

Het lijkt erop dat hoogopgeleiden deze drie talenten zien als gewenste talenten voor hun carrière, maar van zichzelf vinden dat ze deze te weinig bezitten. Deze talenten worden door werkgevers ook veelvuldig genoemd in vacatures.

Verschillen op basis van opleiding

Er is een duidelijk verschil tussen de talenten van hbo-afgestudeerde en wo-afgestudeerde werkenden. Zo is ‘verantwoordelijk’ het meest genoemde talent onder werkende hbo’ers, terwijl werkende wo’ers vaker het talent ‘analytisch’ noemen.

Daarnaast kennen werkzame wo´ers zichzelf vaker de talenten ‘communicatief’, ‘zelfstandig’, ‘analytisch’ en ‘gedisciplineerd’ toe, in vergelijking met werkzame hbo´ers. Hbo´ers vinden zichzelf meer ‘ondernemend’ dan wo’ers.

Rol werkgevers bij talentontwikkeling

In het algemeen zijn werknemers tevreden over de aangeboden talentontwikkeling en geven zij aan dat hun werkgevers veel mogelijkheden bieden.

Echter, de geboden mogelijkheden komen niet altijd overeen met de wensen van de werknemers. Training en coaching worden wel gewaardeerd, maar opleidingen zijn minder populair onder werknemers.

Volgens de respondenten is ‘doorgroeien binnen de loopbaan’ de beste manier om talenten te ontwikkelen.

Daarnaast vinden zij dat hun talent optimaal tot zijn recht komt wanneer ze worden uitgedaagd in hun werkzaamheden.

Vrijwel alle respondenten (94 procent) vinden zichzelf verantwoordelijk voor de eigen talentontwikkeling. Een groep van 41 procent vindt de werkgever mede verantwoordelijk.

Bron: NRC Carrière

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?