BG_bird2100% onafhankelijk
BG magazine PlusBonus masterclasses4 | De WAB: vast minder vast, flex minder flex

4 | De WAB: vast minder vast, flex minder flex

Hoe gaat deze wet de arbeidsmarkt veranderen? En veel belangrijker nog, wat is de impact voor jouw organisatie?

Masterclass

Toen de WAB als onderwerp voor HR mastermind langs kwam, ben ik eerst een paar weken ondergedoken. Wetten zijn moeilijk uit te leggen en worden vaak verkeerd geïnterpreteerd.

Meestal als wij de nieuwe HR Mastermind voorbereiden, zitten we met zijn drieën om tafel. Om beurten roepen we onze mening, ervaringen, voorbeelden en delen we alles wat we weten. Samen bepalen we dan de inhoud en de opbouw van de Mastermind en werken we onze eigen onderdelen uit, waarna we er uiteindelijk weer één geheel van smeden.

In de voorbereiding van deze Masterclass liep dat allemaal een klein beetje anders. In eerste instantie dachten we vooral aan de inhoud; dus wat gaat er allemaal veranderen. Juristenvoer dus. En bij al die feitjes kun je dan de nodige tips en tricks vertellen en dan sluit je natuurlijk af met een mooie checklist.

Toch zat ons dat niet helemaal lekker. Want de waarom-vraag over deze wet verdient in dit geval ook echt aandacht. Want hoe heeft het zover kunnen komen dat de overheid deze wet moest maken?

Want er is één ding, los van het hóe van de wet of de juridische feitjes. Dat draait om ethiek. En als het om ethiek gaat, dan zijn we ineens weer alledrie wakker en betrokken. En zo kreeg deze masterclass zijn vorm.

Want deze masterclass gaat misschien feitelijk over de WAB, maar draait in de kern om de vraag hoe je als organisatie én als HR professional met medewerkers wilt omgaan.

Hoeveel zekerheden wil de organisatie waar je voor werkt aan haar medewerkers bieden? Hoeveel stress (of juist niet) wil je veroorzaken met de kansen die jij je werknemers biedt. En wat zijn de gevolgen van de keuzes die jij of jouw organisatie hierin maakt voor die medewerkers? Hebben ze een pensioen, kunnen ze een huis kopen, zijn ze goed verzekerd als ze ziek zijn? En zo kunnen we nog wel doorgaan.

De WAB is niet zomaar een wetje, maar heeft impact op je strategische personeelsbeleid. Of je nu alleen maar vast medewerkers hebt of flex. Met deze masterclass achter de hand voer je eindelijk weer een smeuïge discussie met de directie.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?