BG_bird2100% onafhankelijk
BG magazine PlusJaar 16 | Recruitment

6 | Recruitment

Zeg het maar eens een paar keer hardop… recruitment, recruitment, recruitment…. riekroetment. Raar woord eigenlijk. Het betekent natuurlijk gewoon werving en selectie maar dit klinkt mooier.

Masterclass

Bekijk de preview


Koop deze masterclass


Solliciteren is vaak heel leuk. Zeker als je een gaaf gesprek hebt met een bevlogen iemand, een gesprek dat echt ergens over gaat. Met iemand die zich heeft voorbereid, die echte vragen durft te stellen en die niet komt niet met ingestudeerde antwoorden. En of je nu de sollicitant bent of de interviewer, daar krijg je heel veel energie van en na zo’n gesprek ga je stuiterend weer op pad.

En tegelijkertijd is solliciteren net zo vaak ongelofelijk stom, oersaai en soms zelfs ronduit demotiverend. Hoe vaak heb ik in het begin van mijn carrière niet tegenover een ongeïnteresseerde intercedente of headhunter gezeten, die alleen interesse hadden in hoe ze snel provisie konden scoren met mijn CV. Die geen idee hadden welke vragen ze moesten stellen om erachter te komen wat echt bij me paste, maar wel kwamen met saaie cliché vragen, bijvoorbeeld over wat je sterke of zwakke punten zijn.

Het is onmogelijk is om een vreemde open en onbevooroordeeld tegemoet te treden. Binnen een paar seconden heb je namelijk al een mening gevormd over een nieuw persoon en je doet er tijdens een gesprek alles aan om die eerste indruk overeind te houden. Ofwel als je iemand sympathiek vindt, dan stel je aardige vragen, die diegene sympathieker maken. Vind je iemand onaardig of arrogant? Dan stel je lastige vragen die jouw beeld bevestigen.

We schatten mensen constant verkeerd in, zijn slecht in het herkennen van leugens, interpreteren gezichtsuitdrukkingen niet goed en blijven daarom hangen in onze eerste indruk of vooroordelen. Kortom; recruitment, wat in basis neerkomt op het beoordelen van mensen, is niet alleen een vak, het is ook nog eens retemoeilijk.

Daarom gaat de masterclass van deze maand over recruitment. Want ook als je een deel van het recruitment proces uitbesteed, heb je er nog steeds mee te maken. De gesprekken met kandidaten zelf bijvoorbeeld, het aansturen van het proces, het afstemmen met de managers. En er zijn zoveel valkuilen, dat we er wel drie masterclasses mee zouden kunnen vullen. Maar, er is ook hoop, want er zijn heel veel dingen die je kunt doen, zodat je recruitment tot een succes maakt.

Sollicitatiegesprekken zeggen meer over de werkgever dan over de sollicitant, en hebben dus niet zo veel zin, blijkt uit Harvard onderzoek. Maar als zo'n gesprek niet werkt, hoe vind je dan wel de juiste mensen voor je organisatie? Dat leer je in de masterclass over Recruitment.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?