BG_bird2100% onafhankelijk
Duurzame InzetbaarheidMedewerkers vaak flexibeler dan baas denkt

Medewerkers vaak flexibeler dan baas denkt

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

De omzet en winst van een onderneming hangen voor een belangrijk deel af van de betrokkenheid van de medewerkers. Die zijn vaak flexibeler dan hun werkgever denkt.

Hogere bereidheid

In december 2013 is er een groot onderzoek uitgevoerd onder leidinggevenden in Nederland. In dit onderzoek is in kaart gebracht of er beleid is ten aanzien van duurzame inzetbaarheid, hoe het gesprek hierover tussen leidinggevende en medewerkers verloopt en wie welke verantwoordelijkheden heeft voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

De bereidheid van medewerkers om te werken aan hun duurzame inzetbaarheid is dus vaak hoger dan leidinggevenden verwachten. Uit de gepubliceerde issuemonitor Duurzame Inzetbaarheid 4e kwartaal 2013 blijkt namelijk dat zij veel vaker bereid zijn om zich bij te scholen, te verhuizen of een andere functie te vervullen dan hun baas denkt.

Informeel gesprek

Leidinggevenden kunnen een grote rol spelen in het stimuleren en motiveren van hun medewerkers. Een overgroot aantal van hen (76 procent) ziet een goed persoonlijk informeel gesprek als de beste aanpak voor het stimuleren van duurzame inzetbaarheid onder hun medewerkers.

Toch vindt dit gesprek nog lang niet overal plaats: slechts 30 procent van de leidinggevenden geeft aan daadwerkelijk te praten over duurzame inzetbaarheid met zijn of haar medewerkers.

PSA

Ook op belangrijke veroorzakers van werkstress, zoals agressie en geweld, pesten en (seksuele) intimidatie door collega’s, is momenteel nog weinig voor medewerkers geregeld in termen van maatregelen en beleid.

Dit terwijl 60 procent van de ondervraagden aangeeft in de toekomst problemen te verwachten rondom de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?