BG_bird2100% onafhankelijk
VerzuimMeer capaciteit bij Inspectiedienst voor terugdringen beroepsziekten

Meer capaciteit bij Inspectiedienst voor terugdringen beroepsziekten

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

De Inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie, gaat meer capaciteit vrijmaken om beroepsziekten aan te pakken.

Er zal meer aandacht worden besteed aan inspecties die gericht zijn op het voorkomen dat mensen ziek worden door het werk.

8 doden per dag

Het RIVM schat dat jaarlijks 50.000 Nederlanders een beroepsziekte oplopen. Daarnaast overlijden er naar schatting 3.000 mensen per jaar aan een ziekte veroorzaakt door het werk. Dat komt neer op 8 doden per dag.

De Inspectie SZW erkent dat er extra aandacht nodig is om het probleem van beroepsziekten aan te pakken.

Maatschappelijke schade

Op dit moment gebruikt de inspectie 70 procent van haar capaciteit om ongevallen op het werk terug te dringen. De rest wordt ingezet om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, zodat er geen beroepsziekten kunnen ontstaan.

Uit onderzoek van het NCRV programma ‘Altijd Wat Monitor’ blijkt de jaarlijkse maatschappelijke schade veroorzaakt door werk, voor 93 procent voortkomt uit beroepsziekten. Slechts 7 procent van komt voor rekening van ongevallen.

Statement branchevereniging Oval

Bedrijfsartsen hebben een wettelijke plicht om beroepsziekten te melden. De indruk bestaat dat deze verplichting onvoldoende wordt nagekomen.

Branchevereniging van arbodiensten OVAL is van mening, dat dit wordt veroorzaakt door de complexiteit van de beoordeling. OVAL pleit voor het weer invoeren van een verplicht arbeidsomstandighedenspreekuur en meer ‘fact finding’ over beroepsziekten op basis van objectief en herhaald dossieronderzoek.

Standpunt FNV

De FNV wil bedrijven strafrechtelijk kunnen vervolgen die verwijtbaar hebben gehandeld bij opgelopen beroepsziekten. Dat zegt FNV-voorzitter Ton Heerts in het televisieprogramma ‘Altijd Wat Monitor’.

“Als werkgevers bijvoorbeeld willens en wetens werken met stoffen waar je dood aan kan gaan, zonder dat de werknemer dat weet, dan moet er ook strafrechtelijk vervolgd worden”, zegt Heerts.

Hij denkt dat het dreigen met strafrechtelijke vervolging een dermate waarschuwing afgeeft, dat bedrijven vanzelf meer aandacht geven aan goede arbeidsomstandigheden.

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?