BG_bird2100% onafhankelijk
VerzuimMeer onderzoek nodig naar werkgeversprikkels ziekte en arbeidsongeschiktheid

Meer onderzoek nodig naar werkgeversprikkels ziekte en arbeidsongeschiktheid

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Hoewel werkgevers in Nederland in internationaal perspectief veel verplichtingen hebben om hun werknemers gezond te houden, wordt in ons land meer uitgegeven aan ziekte en arbeidsongeschiktheid dan in andere landen.

Dit suggereert dat er ruimte is voor verbeteringen. Maar bij gebrek aan goed onderzoek is onduidelijk welke aanpassingen van het overheidsbeleid het meest effectief zijn.

Dat schrijft het College Bescherming Persoonsgegevens in een recent gepubliceerde Policy Brief “Werken in goede gezondheid’.

OESO-gemiddelde

De verantwoordelijkheid om mensen aan het werk te houden, of om gedeeltelijk arbeidsongeschikten weer aan het werk te krijgen, ligt voor een belangrijk deel bij werkgevers. Zij dragen deels de financiële gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Ten opzichte van andere OESO-landen zijn de Nederlandse werkgeversverplichtingen hoog. Maar ook de uitgaven aan ziekte en arbeidsongeschiktheid liggen in ons land boven het OESO-gemiddelde. Er lijkt derhalve ruimte te zijn voor verbeteringen.

Selectie op gezondheidskenmerken

Er zijn voldoende economische argumenten voor deze medeverantwoordelijkheid van werkgevers, onder andere om te voorkomen dat zij de kosten van ziekte en arbeidsongeschiktheid afwentelen op de samenleving.

Aan de andere kant bestaat het gevaar dat werkgevers hun werknemers sterker selecteren op basis van gezondheidskenmerken, of dat ze werknemers met een mindere gezondheid onder slechtere voorwaarden in dienst nemen.

De balans tussen deze ‘perverse effecten’ en de werkgeversverplichtingen is precair.

Momenteel is echter onvoldoende onderzoek beschikbaar om te bepalen hoe het bestaande beleid beter kan worden onderbouwd, of om de juiste omvang van de werkgeversverplichtingen vast te stellen. Daarvoor is meer onderzoek nodig, zo stelt het CPB vast.

Bron: CBP

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?