BG_bird2100% onafhankelijk
HRMMinder mensen in schuldsanering

Minder mensen in schuldsanering

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

In 2013 zijn 10 procent minder mensen toegelaten tot de wettelijke schuldsanering dan in 2012, meldt het CBS.

Dat komt doordat er strengere eisen worden gesteld aan mensen die gebruik willen maken van de saneringsregeling. Ook zijn er alternatieven voor de regeling ontwikkeld.

Vooral minder particulieren

In 2013 zijn 12,3 duizend personen toegelaten tot de wettelijke schuldsanering, 10 procent minder dan in 2012. De daling betrof voornamelijk particulieren. Na een aantal jaren van stijging daalt het aantal schuldsaneringen sinds 2012.

Drie kwart van de schuldsaneringen eindigt na ruim 3 jaar schuldenvrij. Inkomensdaling is de belangrijkste oorzaak om terecht te komen in de schuldsanering.

Daling voor tweede jaar op rij

Het aantal toelatingen tot de wettelijke schuldsanering is, ondanks de huidige economische conjunctuur, voor het tweede jaar op rij gedaald.

In 2012 daalde het aantal schuldsaneringen met bijna 7 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dit komt omdat naast economische factoren ook veranderingen in regelgeving invloed hebben op het aantal schuldsaneringen.

Schuldhulpverleningstraject gemeenten

Vanaf 2012 moeten personen eerst een schuldhulpverleningstraject bij de gemeenten doorlopen voordat ze eventueel worden toegelaten tot de wettelijke schuldsanering.

De gemeenten bepalen in dit proces de toelatingseisen, die in het algemeen de afgelopen jaren strenger zijn geworden. Dit heeft een remmende werking op de doorstroom naar het wettelijke traject.

Beschermingsbewind

Daarnaast bestaan er meer alternatieven zoals het beschermingsbewind. Hierbij worden mensen met problematische schulden eerder onder verscherpt toezicht geplaatst. Omdat in dit traject geen schuldregeling plaatsvindt, is opname in het wettelijk traject feitelijk niet mogelijk.

Drie kwart na ruim 3 jaar schuldenvrij

In 2013 zijn 10,9 duizend schuldsaneringstrajecten beëindigd. Hiervan eindigde 75 procent met een zogenaamde schone lei: de rechter scheldt de schuldenaar het resterende deel van zijn schulden kwijt.

Een klein deel eindigt na het bereiken van een akkoord met de schuldeisers of door een faillissement. In bijna 20 procent van de gevallen is de schuldsanering mislukt of beëindigd door andere redenen, zoals het krijgen van een erfenis.

Bron: CBS

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?