BG_bird2100% onafhankelijk
VerzuimMinder mensen wisselen van zorgverzekeraar

Minder mensen wisselen van zorgverzekeraar

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Het percentage verzekerden dat overstapte naar een andere zorgverzekeraar is na een stijging in de afgelopen jaren, in 2014 afgenomen tot 8 procent.

Vorig jaar was dat nog 10 procent.

Nog steeds blijft voor overstappers de premie de belangrijkste reden om te wisselen. Dit motiveert verzekeraars om scherp op de prijs van de polis te blijven letten.

Voor de keuze van een polis is echter niet alleen de premie van belang, verzekerden hechten ook sterk aan keuzevrijheid.

Keuzevrijheid

Dit lijkt volgens NIVEL op gespannen voet te staan met de selectieve inkoop van zorg. De hoogte van de premie blijkt voor 61 procent van de bevolking een belangrijke reden bij de keuze voor de polis, keuzevrijheid is dat voor 64 procent.

Dit verklaart waardoor slechts 6 procent voor een budgetpolis met beperkte keuzevrijheid koos. Verzekerden vinden het belangrijk om hun keuzevrijheid te behouden.

Ouderen

Ouderen en mensen met een matige of slechte gezondheid wisselen het minst en ervaren ook meer belemmeringen om te wisselen. Hierdoor kunnen deze groepen vast komen te zitten bij een zorgverzekeraar en geen polis kiezen die hen het beste past.

Deze situatie bestond ook in het oude stelsel, toen oudere en chronisch zieke particulier verzekerden vastzaten aan een dure polis. Om dit probleem op te lossen is onder meer de acceptatieplicht ingevoerd, waardoor tegenwoordig iedereen kan wisselen voor de basisverzekering.

Ondanks dat de feitelijke barrières zijn opgeheven, blijven ze in de perceptie van verzekerden kennelijk nog bestaan.

Jongeren

De afname in het percentage overstappers is in 2014 het sterkst onder de jongeren (18 tot en met 39 jaar). Al zitten in die groep nog steeds de meeste overstappers.

Van de jongeren wisselde in 2014 14 procent, tegenover 5 procent van de mensen van 40 tot en met 64 jaar en 2 procent van de mensen van 65 jaar en ouder. Jongeren stappen kennelijk makkelijker over. Zij gebruiken gemiddeld genomen minder zorg en voor hen zal de inhoud van de verzekering minder zwaar wegen dan de premie.

Zonder aanvullende verzekering

Tussen 2006 en 2013 daalde het percentage mensen met een aanvullende verzekering van 97 naar 87 procent. Dit jaar daalt dit verder naar 85 procent. Driekwart van de verzekerden geeft aan geen aanvullende verzekering nodig te hebben omdat ze er geen of weinig gebruik van maken. In 2013 vond 33 procent de aanvullende verzekering te duur, inmiddels is dit gestegen naar 41 procent.

Bron: NIVEL

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?