BG_bird2100% onafhankelijk
Psychosociale arbeidsbelastingNederlandse overheid neemt (werk)stress niet serieus

Nederlandse overheid neemt (werk)stress niet serieus

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Onder de titel “Alles is gezondheid…” is in februari jl. het Nationaal Programma Preventie gestart

Het programma zal lopen voor een periode van drie jaar: van 2014 tot en met 2016. Zes ministeries, gemeenten, bedrijven en een groot aantal maatschappelijke organisaties werken hier samen aan.

Het Nationaal Programma Preventie brengt activiteiten bijeen rond drie terreinen:

  1. Gezondheid bevorderen en ziekten voorkomen in de omgeving waarin mensen wonen, werken en leren.
  2. Preventie een prominente plek geven in de gezondheidszorg.
  3. Gezondheidsbescherming op peil houden.

Symptoombestrijding

Een derde van alle arbeidsverzuim in Nederland is het gevolg van stress. De geschatte kosten bedragen jaarlijks 4 miljard euro.

Psychiater Bram Bakker heeft tijdens de officiele start van het preventieprogramma zijn zorgen uitgesproken over de huidige aanpak van (werk)stress en schreef er een boek over: “Blijf Beter!

“Er is alleen aandacht voor symptoombestrijding”, vindt de psychiater. “Zoals het inzetten van medicatie en therapie tegen hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, burn-outklachten en bestrijden van overgewicht. Niet voor een integrale preventieve aanpak. Dat is onacceptabel en een verdere toename van stressverzuim kunnen we ons moreel en financieel niet veroorloven.”

Slechte leefstijl

De Nederlandse gezondheidszorg kost 80-90 miljard euro per jaar. Zeker 70 procent van de gezondheidsklachten heeft te maken met een slechte leefstijl.

Volgens de psychiater is juist stress de oorzaak van slechte leefgewoontes zoals emotioneel overeten, roken, alcoholverslaving en gebrek aan beweging.

Stress mag volgens Bakker niet langer meer gezien worden als een individuele verantwoordelijkheid. Er moet meer overheidsgeld beschikbaar komen.

“Het plan van minister Asscher om slechts 1 miljoen in te zetten tegen werkstress is veel te weinig”, vindt hij. “Een dierentuin krijgt per jaar doorgaans meer subsidie. De Nederlandse overheidsuitgaven aan preventieve gezondheidszorg zijn laag vergeleken met andere EU landen.”

Stressreductie bewezen effectief

Het is bewezen dat stressreductie zorgt voor een daling van het metabolisme (tragere hartslag, verlaagde bloeddruk, ontspanning van spieren en ademhaling).

“Stress is ongezond, het veroorzaakt lijden en het is duur”, zegt Bakker. “Maar in de gezondheidszorg van alledag lijkt men er weinig interesse voor te hebben. Dat moet veranderen. De moderne mens moet zoveel prikkels verwerken, dat er zonder aandacht voor voldoende herstel vanzelf een stress gerelateerd gezondheidsprobleem volgt”.

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?