BG_bird2100% onafhankelijk
HRMOnze hersenen willen een man als baas

Onze hersenen willen een man als baas

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Onderzoek van trainingsplatform Direction onder 2.567 Nederlandse medewerkers, managers en directieleden toont aan dat 78,8 procent van de vrouwen en 87,2 procent van de mannen onbewust een voorkeur heeft voor een man als leider

Dit is volgens Esther Mollema, oprichter van Direction, de verklaring voor het tekort aan vrouwen in de top van bedrijven.

Vrouwenprobleem

Mollema heeft honderden gesprekken gevoerd met managers uit alle sectoren en op alle niveaus. Er wordt haar geregeld gevraagd waarom er nog zo veel aandacht nodig is voor diversiteit.

Het glazen plafond is echt iets van vroeger, denkt men. Als er geen glazen plafond meer is, wat is er dan wel? Worden vrouwen dan toch nog steeds bewust niet benoemd op hogere posities? Willen vrouwen zelf niet? Zijn vrouwen misschien minder ambitieus dan mannen?

Als manager zou je verder moeten kijken dan dit af te doen als een ‘vrouwenprobleem’, diverse teams behalen immers betere resultaten dan homogene teams.

Mindbugs

Mollema: “We kiezen niet altijd voor de beste mensen. Onze hersenen draaien op software en die is niet perfect. Er zitten mindbugs in. Op het gebied van mannen en vrouwen betekent dit dat we, ondanks onze hedendaagse denkbeelden over gelijkheid en emancipatie, toch nog heel wat onbewuste ideeën meedragen. En die onbewuste ideeën hebben veel meer invloed dan we denken. Het interessante van mindbugs is dat we ze allemaal hebben. Iedereen heeft bepaalde onbewuste vooroordelen en overtuigingen over anderen.”

Volgens Mollema zorgen deze mindbugs  ervoor dat we een voorkeur hebben voor mensen die op ons lijken. Het druist misschien in tegen al onze vaste overtuigingen, maar keer op keer blijkt dat we niet per se kiezen voor de beste mensen.

Ondanks onze bewuste intenties en onze bewuste wens om werkelijk de beste kandidaten te kiezen, kiezen we onbewust voor mannelijke leiders. Dit is misschien niet wat we werkelijk willen, maar het is wel wat we doen.

Onbewuste voorkeuren

Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek is door Direction een Mindbugstest ontworpen met als doel de onbewuste voorkeuren rond man/vrouw en leiderschap binnen Nederlandse organisaties in kaart te brengen.

 • 78,8 procent van de vrouwen en 87,2 procent van de mannen heeft onbewust een voorkeur voor een man als leider.
 • Een onbewuste voorkeur voor mannelijk leiderschap is niet leeftijdsgebonden.
 • Ook het opleidingsniveau laat zien dat veel mensen een onbewuste voorkeur hebben voor mannelijk leiderschap. Toch is het percentage hoger (88,3 procent) bij mensen met een mavo, havo, vwo of mbo opleiding ten opzichte van mensen met HBO of WO opleiding (81,7 procent).
 • Aan het onderzoek namen mensen deel met verschillende vakgebieden. Opvallend is dat deelnemers die actief zijn in de zorg (72,2 procent), R&D (77,2 procent) en marketing (79,8 procent) minder onbewuste voorkeuren hebben voor mannelijk leiderschap dan mensen werkzaam in sales (86,2 procent), ICT (86,1 procent) en HRM (83,9 procent). Vooral de laatste groep is zorgwekkend, omdat dit vaak mensen zijn die verantwoordelijk zijn voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers.
 • Binnen de zorgsector is de onbewuste voorkeur voor mannelijk leiderschap het laagst: 74,4 procent. De onderwijssector (87 procent) en ICT sector (93,9 procent) scoren hier het slechts.
 • 86,5 procent van de leidinggevende mannen hebben een onbewuste voorkeur voor mannelijk leiderschap, waarbij 75,1 procent van de leidinggevende vrouwen een onbewuste voorkeur heeft voor een man als leider.
 • Starters op de arbeidsmarkt (1 t/m 5 jaar werkervaring) en mensen met veel werkervaring (31 t/m 35 jaar) hebben onbewust een grotere voorkeur hebben voor mannelijk leiderschap (respectievelijk 87,1 en 86,7 procent). Mensen met 16 t/m 20 jaar werkervaring hebben het minst een onbewuste voorkeur voor mannelijk leiderschap (79,9 procent).
 • Op alle functieniveaus binnen een organisatie is een onbewuste voorkeur voor mannelijk leiderschap.

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

 • Elke maand een nieuwe HR masterclass
 • Online feedback sessies met HR-experts
 • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?