BG_bird2100% onafhankelijk
HRM Oudere leraren steeds vaker in conflict met school

Oudere leraren steeds vaker in conflict met school

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Ouder onderwijspersoneel heeft steeds vaker te maken met  conflict- en ontslagsituaties.

Sinds 2010 is het aantal door CNV Onderwijs geholpen 58-plussers bijna vervijfvoudigd, van 123 zaken in 2010 tot 551 zaken in 2013.

De situaties variëren van wegpesten tot het aanbieden van een vertrekregeling.

Grofvuil

CNV Onderwijs vindt dit een onwenselijke ontwikkeling. De bond komt schrijnende gevallen tegen van mensen die zich bij het grofvuil gezet voelen. De afrekencultuur is het onderwijs binnengekomen. Dat was zeven, acht jaar geleden niet zo.

Daarnaast is het zo, dat de mogelijkheden om eerder te stoppen met werken zijn afgenomen of duurder zijn geworden. Onderwijspersoneel moet tot hun 67ste doorwerken en dat valt sommigen zwaar.

Persoonsgebonden kwesties

CNV Onderwijs vindt dat deze mensen juist met goed personeelsbeleid geholpen moeten worden om het tot hun pensioen vol te houden, rekening houdend met levensfases en kwaliteiten van mensen, zodat ook oudere werknemers met plezier een zinvolle bijdrage blijven leveren aan het onderwijs.

Uit de inventarisatie blijkt dat het om 90 negentig procent van de gevallen draait om persoonsgebonden kwesties, zoals te hoge werkdruk, ongeschiktheid of verstoorde verhoudingen en slechts 10 procent om bedrijfseconomische redenen.

Bron: CNV

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!

Als je je inschrijft krijg je van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Je ontvangt ook elke week onze beste HR-tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Gratis 5 premium artikelen lezen?

Je krijgt van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!