BG_bird2100% onafhankelijk
Psychosociale arbeidsbelastingOval: maak werkstress bespreekbaar

Oval: maak werkstress bespreekbaar

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten.

Daarmee is zogenoemde psychosociale arbeidsbelasting de meest voorkomende beroepsziekte in ons land.

Gelukkig is er iets aan te doen. Om te beginnen door erover met elkaar in gesprek te gaan. “Arbodienstverleners hebben veel ervaring en kennis over het omgaan met psychische klachten in relatie tot werk. En ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen”, aldus Kick van der Pol, voorzitter van OVAL.

Psychische en fysieke klachten

Werkstress kan leiden tot psychische en fysieke klachten. Het is van belang om snel in te grijpen, want verzuim dat eruit voort kan komen, duurt gemiddeld langer dan verzuim door andere oorzaken. Daarmee is stress een probleem voor werkgevers én werknemers.

Ongeveer 40 procent van de werkende Nederlanders ervaart werkdruk. Vorig jaar gaf ruim 2 miljoen mensen aan regelmatig onder hoge tijdsdruk te moeten werken.

Verstoorde werk- privébalans

Werkstress wordt vaak veroorzaakt door een verstoorde balans tussen werk en privé, werkdruk, baanonzekerheid, of agressie en geweld op de werkvloer.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een campagne gestart om werkstress aan te pakken. OVAL heeft zich als partner aan deze campagne verbonden en stelt haar expertise beschikbaar.

Onbespreekbaar

Kick van der Pol: “Bij veel bedrijven is het onderwerp nog onvoldoende bespreekbaar. Werkgevers kunnen er zelf aan werken om het taboe op werkstress te doorbreken. Dat begint met het oppikken van signalen en het bieden van een luisterend oor. Verminderde concentratie, een kort lontje en frequent kort verzuim kunnen tekenen zijn dat het werk iemand boven het hoofd groeit”.

Manager en medewerkers moeten hierover met elkaar in gesprek gaan en kunnen een beroep doen op de support van arbodienstverleners. Kick van der Pol: “Een gecertificeerde arbodienst werkt met goed opgeleide, ervaren professionals die kunnen adviseren over passende interventies om uitval te voorkomen en mensen na verzuim weer zo snel en zorgvuldig mogelijk aan de slag te laten gaan”.

Preventie

Interventies zijn divers en worden op maat ingezet, variërend van een mental coaching programma, een goed gesprek met de bedrijfsarts en de manager of een trainingsprogramma om met klachten om te gaan tot fysiotherapie of psycho-sociale ondersteuning.

Hoe eerder hoe beter blijkt uit onderzoek. Verzuim is kostbaar en de inzetbaarheid van fitte, gemotiveerde en competente medewerkers zijn van vitaal belang voor gezonde organisaties. Een preventieve aanpak loont!

Bron: persbericht OVAL

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?