85 procent van de medewerkers in de Nederlandse zorg heeft te kampen met fysieke klachten.

23 procent van de medewerkers kan wegens rug-, nek- en schouderklachten het eigen werk niet meer uitvoeren. Bijna 80 procent van de zorgmedewerkers geeft aan fysiek zwaar werk te hebben.

Ook ervaren zorgmedewerkers dat hun werk veel impact heeft op hun privéleven en dit heeft direct gevolgen voor hun gezondheid en verzuim.

Emotioneel belastend

Bijna alle zorgmedewerkers geven daarnaast aan hun werk emotioneel belastend te vinden, dit leidt in 6 procent van de gevallen tot extreme emotionele uitputting.

Dit blijkt uit onderzoek van Stichting IZZ en de Erasmus Universiteit Rotterdam naar de factoren die het meest van invloed zijn op de fysieke en psychosociale arbeidsbelasting binnen zorgorganisaties. Bijna 11.000 zorgmedewerkers deden mee aan het onderzoek.

Oplossingen

Oplossingen zitten vooral in het verminderen van de fysieke belasting en het verbeteren van het veiligheidsklimaat voor fysieke en psychische belasting. Het gaat hierbij om het verbeteren van en het naleven van het bestaande gezondheidsbeleid.

Daarnaast is de onderlinge communicatie en de ondersteuning door collega’s en leidinggevenden van belang.

Opvallend is de sterke samenhang die uit het onderzoek blijkt tussen het verbeteren van het psychosociale veiligheidsklimaat op de afdeling en het terugdringen van fysieke klachten.

De verwachting is dat deze klachten de komende tijd meer voorkomen gezien de vergrijzende beroepsgroep en de toenemende zorgzwaarte van patienten.

Bron: Stichting IZZ