Ruim de helft van de Nederlandse werknemers stoort zich aan het alcoholgebruik van collega’s tijdens en buiten werkgerelateerde bijeenkomsten.

Iemand daarop aanspreken blijkt echter een gevoelig onderwerp: slechts een kwart zegt dit ooit gedurfd te hebben.

Dit blijkt uit een onderzoek naar alcoholmisbruik op het werk wat door Lundbeck onder 1.100 Nederlandse werknemers uitgevoerd is.

Kater

Van de respondenten geeft slechts 3,1 procent aan één keer of meer door een collega of baas te zijn aangesproken op overmatig alcoholgebruik. Daarbij heeft slechts 4 procent zich vanwege een kater ooit ziek gemeld.

Deze cijfers staan in schril contrast met het percentage werknemers dat zich stoort aan het alcoholgebruik van anderen (52,7 procent).

Van de ondervraagden is 84,8 procent van mening dat collega’s, ook buiten werktijd, er op aangesproken moeten worden wanneer hun werkzaamheden lijden onder hun drankgebruik.

Daar ook naar handelen blijkt meer moeite te kosten: slechts 25,4 procent heeft daadwerkelijk een collega aangesproken op het drinken van te veel alcohol.

Collega’s wijzen naar verantwoordelijkheid baas

Kerst en Nieuwjaar vormen voor bedrijven aanleiding tot het organiseren van bijeenkomsten voor medewerkers waarbij vaak drank in het spel is.

Veel werknemers die geconfronteerd worden met overmatig drankgebruik door een collega geven aan het lastig te vinden dit bespreekbaar te maken.

Het aankaarten van eventueel disfunctioneren als gevolg van alcoholmisbruik, wordt vaak gezien als de verantwoordelijkheid van een leidinggevende. Van de 336 respondenten die een leidinggevende functie hebben, zegt 42 procent dit ooit gedaan te hebben.

Verborgen ziekte

Volgens prof. dr. Cor de Jong, bijzonder hoogleraar verslaving en verslavingszorg aan de Radboud Universiteit Nijmegen, passen de resultaten bij het bekende gegeven dat alcoholafhankelijkheid een ‘hidden disease‘ is.

Volgend De Jong suggereren de data dat respondenten een gefragmenteerd beeld hebben van alcoholafhankelijkheid en dat meningen niet altijd gebaseerd zijn op adequate kennis. Soms lijken de resultaten meer aan te sluiten bij het stereotype beeld dat mensen hebben van alcoholafhankelijke mensen, inclusief de daarbij stigmatiserende oordelen.

Risicofactoren alcoholgebruik

In het onderzoek is ook gekeken naar risico verhogende factoren die leiden tot het drinken van alcohol.

Eén op de tien Nederlandse werknemers geeft aan naar de fles te grijpen wanneer ze veel stress op het werk ervaren. Zij drinken daarbij vier extra eenheden alcohol per week.

Ook een leidinggevende functie werkt drankgebruik in de hand. Zo blijken de ondervraagden die leiding geven aan honderd personen of meer, zes eenheden alcohol per week meer te drinken dan niet-leidinggevenden.

Met name in de landbouw en de zakelijke dienstverlening wordt 39 procent meer gedronken in vergelijking met het gemiddelde van alle sectoren.