Werkgevers herkennen het autisme bij hoger opgeleide mannen en vrouwen zelden. Steeds meer mensen lopen vast op het werk door het hebben van autisme-kenmerken.

Doordat er te weinig oog is voor deze groep, missen organisaties waardevolle kwaliteiten en wordt er veel geld verspild door ziekteverzuim.

Autismedeskundige Marja Boxhoorn schreef het boek ‘Meer rust en minder stress bij autisme’. Het boek verschijnt in de autismeweek van 28 maart tot 4 april.

Autisme op de werkvloer

Als het over autisme gaat wordt er al gauw aan de film Rainman gedacht, waarin Dustin Hoffman de rol van een man met autisme speelt.

In de praktijk blijkt autisme bij normaal en hoger begaafde mensen onzichtbaar te zijn. Dan blijkt die collega op de ontwikkelafdeling met zijn universitaire opleiding ook autisme te hebben.

Boxhoorn deed onderzoek naar autisme op de werkvloer. “Een collega met autistische kenmerken wordt vaak wat vreemd gevonden: is op zichzelf, gesprekken lopen vaak wat stroef, past zich niet snel aan bij veranderingen, heeft soms bijzondere gewoontes of interesses,” aldus Marja Boxhoorn.

Leidinggevenden zitten regelmatig met de handen in het haar met deze medewerkers. Ze hebben er geen grip op, omdat de aansturing zoals bij ‘normale’ medewerkers niet werkt.

Sociale druk

Doordat werknemers met autistische kenmerken gewend zijn zich steeds maar aan te passen aan de rest van de wereld, wordt het autisme niet door de werkgever herkend.

Marja Boxhoorn: “Er wordt in de maatschappij een steeds groter beroep gedaan op sociale vaardigheden. De tijd dat iemand in zijn eentje prachtige dingen kon maken in een achterafkamertje is voorbij. Je moet kunnen functioneren in een team. Moet klantgericht zijn, carrière maken. Iedereen die hier niet in mee kan komen, valt snel buiten de boot.”

Stappenplan voor rust

Leven en werken kost deze werknemers extra veel energie. Ze missen vaardigheden die voor anderen vanzelfsprekend zijn en voelen zich onzeker over hun kunnen.

Op basis van jarenlange ervaring in het helpen van normaal en hoger begaafde mannen en vrouwen met autisme heeft Boxhoorn een stappenplan ontwikkeld waarmee de werknemers meer rust en minder stress kunnen ervaren.

Dit stappenplan is beschreven in het boek ‘Meer rust en minder stress bij autisme’ en verschijnt bij uitgeverij Hogrefe.

Met dit zelfhulpboek gaan mensen met autisme hun stress beter herkennen en weten ze beter wat de oorzaken van hun stress zijn. Ook leren ze wat ze zélf kunnen doen om meer rust te ervaren.

Percentage mensen met autisme

Autisme heeft de laatste jaren enorm aan bekendheid gewonnen. Het aantal kinderen met een diagnose in het autistisch spectrum is toegenomen.

Hierdoor zijn er ook steeds meer volwassenen die zich herkennen in het beeld van autisme. Voor de een reden om zelf een diagnosetraject in te gaan, voor de ander geeft het de wetenschap waardoor ze gericht informatie en begeleiding kunnen zoeken.

Iedereen kent tegenwoordig wel iemand met autisme. Jarenlang is er gezegd dat het percentage mensen met autisme op 1 procent lag.

Marja Boxhoorn: “Als we alle groepen meenemen – ook de mensen die zich in de kenmerken van autisme herkennen – zitten we eerder op 7 procent.”