BG_bird2100% onafhankelijk
ArboSneltoetsen 30 procent sneller dan muizen

Sneltoetsen 30 procent sneller dan muizen

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Volgens het CBS werkten we in 2012 gemiddeld 3,9 uur per dag effectief met de computer. 60 procent van die tijd gebruikt men de muis, ofwel 140 minuten.

Als de helft van het muisgebruik wordt vervangen door sneltoetsen, werkt men 70 minuten per dag gezonder en is men 21 minuten efficiënter.

Aldus ErgoDirect International, leverancier van ergonomische hulpmiddelen.

Evenwichtige verdeelde belasting

De muis lijkt een handig hulpmiddel maar is het niet. Sneltoetsen daarentegen gebruiken in plaats van de computermuis is gezonder: het leidt tot minder lichamelijke belasting, biedt meer rust en overzicht tijdens computerwerk en is efficiënter. De belasting wordt namelijk evenwichtig verdeeld over twee handen en tien vingers in plaats van een hand en twee vingers zoals bij muisgebruik.

Concentratieverlies

Het gebruik van de computermuis vraagt veel aandacht van de gebruiker. Enerzijds voor het zeer precies uitvoeren van bepaalde bewegingen, anderzijds voor het continu controleren of de muiscursor zijn doel wel bereikt.

Focus en concentratie gaan sneller verloren als het typen telkens onderbroken wordt door het grijpen naar en het gebruik van de muis.  Met sneltoetsen is de onderbreking korter en eist de handeling veel minder aandacht. Dit leidt tot een betere concentratie en taakfocus.

Sneltoetsen 30 procent sneller

Sneltoetsen gebruiken is dan ook gemiddeld 30 procent sneller dan werken met de muis. In theorie betekent dit dat als de helft van het  muisgebruik wordt vervangen door sneltoetsen, er per persoon per dag een gezondheidswinst van 70 minuten en een efficiencyvoordeel van 21 minuten te behalen is.

Op basis van een volledige werkweek werkt een persoon op jaarbasis – door 50 procent van het muisgebruik te vervangen door sneltoetsen – 266 uur (33 werkdagen) gezonder en is 80 uur (10 werkdagen) efficiënter.

Alternatief voor de muis

ErgoDirect International lanceert met AltMOUSE een alternatief voor de computermuis. Uit het hoofd leren van sneltoetsen is niet meer nodig. De verschillende combinaties van sneltoetsen krijgt men snel onder de knie door de slimme software die tijdens het computerwerk coacht bij het aanleren van sneltoetsen.

Om te voorkomen dat men overspoeld raakt met tientallen suggesties voor sneltoetsen, registreert de software welke acties iemand het meest met de muis uitvoert. Deze worden vervolgens opgenomen in een verkorte en dynamische persoonlijke leerlijst.

Trainen onderbewustzijn

AltMOUSE leert tijdens het werk het gebruik van sneltoetsen aan, waardoor het aanleren niet ten koste gaat van de concentratie. De software dwingt ook niet een sneltoets te gebruiken, maar traint continu het onderbewustzijn. Men behoudt de eigen regie over de werkzaamheden zonder onderbrekingen.

Toegenomen fitheid

Door op persoonlijke basis inzichtelijk te maken wat het gezondheid- en efficiencywinstpotentieel is van het gebruik van bepaalde sneltoetsen, zijn medewerkers ook sneller bereid om sneltoetsen toe te passen.

In verschillende pilots rapporteerden gebruikers al na drie weken een toename van sneltoetsgebruik, een afname van lichamelijke klachten en een toegenomen fitheid aan het einde van de werkdag.

Klik hier voor meer informatie over AltMOUSE.

Bron: persbericht ErgoDirect International

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?