BG_bird2100% onafhankelijk
Psychosociale arbeidsbelastingStart onderzoek naar fysieke en psychosociale arbeidsbelasting in de zorg

Start onderzoek naar fysieke en psychosociale arbeidsbelasting in de zorg

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en Stichting IZZ starten vandaag, op 19 mei 2014 het wetenschappelijk onderzoek ‘Gezond werken in de Zorg’ naar fysieke en psychosociale arbeidsbelasting in de zorg.

Het onderzoek maakt deel uit van een promotie onderzoek naar verschillen in zorggebruik in de zorgsector.

Aanleiding onderzoek

Werken in de zorg brengt specifieke fysieke en psychosociale gezondheidsrisico’s met zich mee. Uit het Jaarrapport Zorggebruik 2012 van Stichting IZZ blijkt dat er grote verschillen in zorggebruik bestaan tussen groepen medewerkers van vergelijkbare zorgorganisaties.

Zo varieert het percentage zorgmedewerkers dat minimaal eenmaal per jaar een fysiotherapeut bezoekt van 20 tot 55 procent van de medewerkers in een organisatie. Mede gezien de bewezen relatie tussen fysiotherapie gebruik en verzuim, is er aanleiding om verdiepend onderzoek te doen.

Betere inzetbaarheid

Zowel vanuit werknemers-, werkgevers- als maatschappelijk perspectief is het wenselijk om te streven naar een betere gezondheid en inzetbaarheid van zorgmedewerkers en de verschillen in zorggebruik te verkleinen. Het onderzoek wordt dan ook ondersteund door zowel vakbonden als werkgeversorganisaties in de zorg.

Veel te verbeteren

Promovendus Babette Bronkhorst: “Er wordt vaak gedacht dat er genoeg gedaan wordt aan het voorkomen van fysieke en psychosociale arbeidsbelasting in de zorg. Maar er valt waarschijnlijk nog veel te verbeteren. Zeker als we de verschillen in zorggebruik bekijken. Met dit onderzoek willen we achterhalen welke factoren het grootste effect hebben op de gezondheid en inzetbaarheid van zorgmedewerkers, zoals bijvoorbeeld de rol van de leidinggevende, communicatie en het groepsgedrag op een afdeling.”

Het onderzoek bestaat uit een online vragenlijst voor zorgmedewerkers. De vragenlijst is via www.gezondwerkenindezorg.nl te bereiken en invullen is volledig anoniem en duurt ongeveer 15 minuten.

De resultaten van het onderzoek worden in het najaar van 2014 gepresenteerd.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?