BG_bird2100% onafhankelijk
HRMTwee derde van Nederlanders is niet blij met werk

Twee derde van Nederlanders is niet blij met werk

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Ruim één derde van de medewerkers in Nederland heeft hart voor het werk dat zij elke dag doen.

Zo’n twee derde van de medewerkers heeft dat echter niet, zij zijn niet bevlogen met hun werk bezig en zouden indien mogelijk net zo lief een andere baan willen.

Dit blijkt uit het rapport “Het verborgen potentieel van werkend Nederland” dat Effectory begin maart publiceert. Het rapport is gebaseerd op recent, grootschalig onderzoek, uitgevoerd onder ruim 400.000 medewerkers in Nederland.

37 procent bevlogen in werk

Gemiddeld heeft een organisatie in Nederland net iets meer dan 37 procent bevlogen medewerkers in huis. Bevlogen medewerkers hebben passie voor de inhoud van hun werkzaamheden. Zij krijgen energie van de taken die zij doen en zetten zich in om het beste uit zichzelf te halen.

Een ruime meerderheid van de medewerkers is niet bevlogen (63 procent). Ze voeren hun werk over het algemeen wel naar behoren uit, maar hebben niet hun droombaan.

Het verborgen potentieel van werkend Nederland

In maart verschijnt het rapport “Het verborgen potentieel van werkend Nederland“. In dit rapport bundelt Effectory haar bevindingen uit de grootste HR-benchmark van Nederland. Het rapport geeft inzicht in hoe het met goed werkgeverschap en goed werknemerschap binnen de organisaties in Nederland is gesteld.

43 procent betrokken bij organisatie

Daarnaast blijkt dat 43 procent van de medewerkers betrokken is bij haar werkgever (20 procent is dit dus niet). Betrokken medewerkers hebben hart voor de organisatie waarvoor ze werken. Zij vinden zichzelf bij de organisatie passen en staan achter de doelen van de werkgever.

34 procent van de medewerkers is zowel bevlogen als betrokken. Dit zijn medewerkers die zich zowel qua takenpakket als qua werkgever als een vis in het water voelen. Zij zitten helemaal op hun plek en zijn de meest waardevolle krachten die een organisatie in huis heeft.

Bevlogenheid en betrokkenheid verhogen

Volgens Effectory blijkt uit deze cijfers blijkt dat er qua bevlogenheid nog veel onbenut potentieel is in Nederland. Bijna twee derde van de medewerkers doet blijkbaar niet het werk dat ze echt willen doen.

Over het algemeen liggen de belangrijkste factoren om bevlogenheid te verhogen bijvoorbeeld op het gebied van werkplezier, verantwoordelijkheid en en uitdaging.

Dit zijn factoren die volgens Effectory voor een organisatie goed in kaart te brengen zijn en waarop beleid kan worden aangepast. Bijvoorbeeld het bieden van ruimte of budget voor nieuwe vaardigheden, het verbreden van functieprofielen of het uitdragen van het hogere doel van de organisatie.

Bron: persbericht Effectory

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?