BG_bird2100% onafhankelijk
HRM UWV: techniek biedt beste uitzicht op baan

UWV: techniek biedt beste uitzicht op baan

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Ondanks de hoge werkloosheid en het lage aantal vacatures zijn er ook nu bedrijven die moeite hebben om hun vacatures vervuld te krijgen.

Uit een analyse van UWV blijkt dat met name in specifieke technische functies momenteel weinig aanbod is van personeel. Ook bepaalde financieel specialisten en ICT-ers zijn moeilijk te vinden.

Kansrijke beroepen

Uit het door UWV samengestelde overzicht ‘Kansrijke beroepen’ komt een aantal technische functies naar voren waar veel vraag naar is, zoals cnc-verspaners, monteurs en gecertificeerde lassers. Ook technisch tekenaars, constructeurs en calculators zijn gewild.

In de ICT zijn de kansen goed voor programmeurs, terwijl er op financieel gebied behoefte is aan fiscalisten. In de zorg verdwijnen momenteel banen, maar is wel behoefte aan wijkverpleegkundigen en artsen ouderengeneeskunde.

Het beeld op de middellange termijn is in grote lijnen hetzelfde, met de beste kansen in technische functies. UWV constateert dat door verdergaande innovatie en automatisering het door werkgevers gevraagde opleidingsniveau geleidelijk aan verschuift van de lagere naar de hogere mbo-niveaus en naar hbo-niveau.

Op hoger en wetenschappelijk niveau zijn er ook mogelijkheden binnen de ICT, specialistische financiële en medische beroepen en docenten. Bij laatstgenoemde gaat het om talendocenten en docenten exacte vakken en techniek in het voortgezet onderwijs en het mbo.

Al met al betreft het zeer specifieke beroepen, waarvoor veelal een gedegen opleiding is vereist. Het bestaan van een mismatch op de arbeidsmarkt wordt hiermee bevestigd.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Mis deze actie niet!

Voortaan alles kunnen lezen op BG magazine? Neem dan nu een jaarbonnement voor € 33,– en bespaar € 64,–!

Geldig tot maandag 2 november 17:00!

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!