BG_bird2100% onafhankelijk
Re-integratieVerlies op WIA-WGA portefeuille meer dan een miljard

Verlies op WIA-WGA portefeuille meer dan een miljard

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Het verlies door verzekeraars op hun WIA-WGA portefeuille is opgelopen tot meer dan € 1 mld.

Dit concludeert toezichthouder De Nederlandsche Bank uit een onderzoek dat vorig jaar plaatsvond naar de winstgevendheid van dit collectieve arbeidsongeschiktheidsproduct.

Maatregelen om het verlies te beperken, bieden vooralsnog weinig soelaas.

Onderschatting risicoafweging

“Het onderzoek laat zien dat de markt voor deze arbeidsongeschiktheidsverzekeringen inzet op herstel. Het effect zal zich in de komende jaren nog moeten bewijzen”, aldus Edward Samsom, projectleider van dit onderzoek.

Samsom: “Bij de introductie van deze verzekering in 2006, hebben verzekeraars de risicoafweging en de beheersing van de interne processen in deze nieuwe markt onderschat. Dit heeft er onder andere toe geleid dat de premies die de verzekeraars in rekening hebben gebracht te laag zijn gebleken.”

Volgens Samsom zijn er het laatste jaar grote stappen in de goede richting gezet, bijvoorbeeld op het terrein van het verkrijgen van betrouwbare risicodata.

Wel wil DNB dat de verzekeraars aanvullende maatregelen nemen om meer inzicht te krijgen in de toereikendheid van technische voorzieningen.

Flexwerkers

Vanaf 2016 wordt de WIA-verzekering ook opengesteld voor flexwerkers. Samsom stelt de nieuwe groep verzekeraars kansen biedt, maar zegt tegelijkertijd dat “verzekeraars zich onder de huidige marktomstandigheden een dergelijk groot verlies niet opnieuw kunnen veroorloven. We roepen verzekeraars dan ook op om een gedegen, realistische inschatting te maken van de risico’s van dit product, zodat er adequate premies kunnen worden geheven.”

Bron: AMweb

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?