BG_bird2100% onafhankelijk
HRMVraag naar HR-professionals stijgt met 25 procent

Vraag naar HR-professionals stijgt met 25 procent

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

De eerste twee maanden van 2014 is de vraag naar HR-professionals gestegen met 25 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Deze groeiende vraag werd eind 2013 al ingezet; in het laatste kwartaal steeg de vraag met 7 procent.

Met deze stijging is de jarenlange daling doorbroken. De verwachting voor het tweede kwartaal van 2014 is dat deze stijgende lijn standhoudt. Er is met name bij de overheid een sterk toenemende vraag naar HR-professionals over geheel 2013 (+18 procent).

Dit blijkt uit de analyse Trends en ontwikkelingen op de HR arbeidsmarkt van Yacht.

HR-specialisten gewild

De stijging van het laatste kwartaal 2013 laat niet voor alle HR-functies zo’n positief beeld zien. De vraag naar HR-managers steeg minder hard en de vraag naar HR-adviseurs liet over geheel 2013 zelfs een daling zien, ook in het laatste kwartaal van dat jaar.

De verwachting is dat de vraag naar HR-adviseurs ook in 2014 niet zal toenemen. Dit als gevolg van de ontwikkeling dat er steeds meer HR-taken worden teruggelegd in de lijn en dat er operationele HR-taken worden geoutsourcet of opgevangen door efficiëntere administratieve processen.

De groei zit dan ook in de sterk toenemende vraag naar HR-specialisten.

Overheid laat eind 2013 flinke stijging zien

Het is opvallend om te zien dat er over geheel 2013 veel meer HR-professionals worden gevraagd bij de overheid (+18 procent). De stijgende vraag binnen de overheid richt zich met name op de HR-specialisten.

Oorzaak van deze stijging is de transitiefase waarin de overheid zich momenteel bevindt. De bezuinigingsmaatregelen die worden doorgevoerd hebben als effect dat mensen een andere taak of rol binnen de overheid moeten krijgen. Dit heeft tot gevolg dat de vraag naar specialisten op het gebied van mobiliteit toeneemt.

Ook ziet Yacht dat er een verandering binnen de overheid gaande is voor wat betreft de langere termijn. Thema’s als Strategische Personeelsplanning worden steeds meer opportuun door de toenemende vergrijzing in deze branche.

De vraag is of de stijging van het aantal vacatures binnen de overheid in het eerste kwartaal doorzet, met het oog op de komende verkiezingen.

Zakelijke dienstverlening groeit in 2014

Opvallend is verder dat de groei, die in de branche zakelijke dienstverlening is ingezet in het laatste kwartaal van 2013, doorzet in 2014 als gevolg van het economisch herstel.

Yacht constateert wel dat bedrijven nog heel voorzichtig zijn in het aannemen van nieuwe, vaste medewerkers en de voorkeur geven aan flexibele oplossingen. Dit is duidelijk terug te zien in het aantal vacatures dat bij intermediairs (+19 procent) is uitgezet.

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?