BG_bird2100% onafhankelijk
HRMWat te doen als mijn werknemer ondanks corona op vakantie naar buitenland...

Wat te doen als mijn werknemer ondanks corona op vakantie naar buitenland gaat?

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Vraag:
Kun je een werknemer die, ondanks de coronamaatregelen op vakantie wil, verhinderen te gaan? En hoe zit het met doorbetaling, eventueel ontslag, quarantaine, etc?

Antwoord:
De kleur oranje wordt ook in het buitenland vaak geassocieerd met Nederland. Maar, sinds de coronapandemie ons in haar greep heeft, kleurt juist het buitenland oranje.

Voor die landen is door het ministerie van Buitenlandse zaken het advies afgegeven: ‘alleen noodzakelijke reizen’. Bij terugkeer is een thuisquarantaineperiode van tien dagen noodzakelijk.

Sinds 15 december 2020 geldt een nóg strenger advies: reis niet naar het buitenland (ongeacht de kleurcode) en boek geen reis tot half maart, tenzij strikt noodzakelijk.

Hoe noodzakelijk vakantie ook kan voelen, volgens het reisadvies is dat niet zo. Familiebezoek of afreizen naar een tweede huis in het buitenland zijn dat evenmin.

Wat nu als je werknemer van plan is om ergens in de komende weken toch in het buitenland op vakantie te gaan of van een reisbestemming met code oranje terugkeert? Bijvoorbeeld naar een populair wintersportland als bijvoorbeeld Oostenrijk met code oranje?

Reis annuleren

Heb je gehoord dat je werknemer ondanks alle regels en waarschuwingen toch wil afreizen naar een oranje reisgebied? Kun je die werknemer dan verplichten om de reeds geplande vakantie te annuleren?

Het antwoord daarop is nee. Het wettelijke instructierecht van de werkgever (artikel 7:660 BW) reikt niet zover dat die een werknemer kan gebieden om een privé vakantie te annuleren.

Je kunt de werknemer wel wijzen op de geldende reisbeperkingen én de verplichting om na terugkeer tien dagen in quarantaine te gaan.

Loondoorbetaling tijdens quarantaine

Aan een werknemer die vanwege contact met een coronapatiënt of een zieke huisgenoot in quarantaine moet, moet je als werkgever het loon doorbetalen. De quarantaine is een gevolg van de overheidsmaatregelen rond COVID-19.

Daarmee is het een omstandigheid die in de risicosfeer van de werkgever ligt. Dit is intussen ook al in de rechtspraak bevestigd (Rechtbank Limburg, 23 juni 2020, ECLI:NL:RBLIM:2020:4465). Dat ligt anders bij een werknemer die in quarantaine moet omdat hij, ondanks het negatieve reisadvies van de overheid, toch op vakantie is gegaan naar een bestemming met code oranje. De werknemer wist dan immers op voorhand dat hij na terugkeer verplicht tien dagen in quarantaine zou moeten.

Voor werknemers die hun werkzaamheden thuis kunnen uitvoeren, is die quarantaine geen probleem. Is thuiswerken vanwege de aard van de werkzaamheden niet mogelijk, dan heeft de werknemer zijn werkgever mooi met een probleem opgescheept. In dat geval is het verdedigbaar dat het loon tijdens de quarantaine niet wordt doorbetaald. De wet bepaalt namelijk dat de werkgever niet verplicht is om het loon te voldoen als het niet werken in redelijkheid voor risico van de werknemer behoort te komen (artikel 7:628 BW).

Ontslag

In uitzonderingsgevallen kan reizen naar een oranje gebied leiden tot ontslag. Er zijn werknemers die het heel bont maken, zoals een beveiliger van een gevangenis in de afgelopen zomer deed.

Aan zijn werkgever vertelde deze werknemer dat hij naar München en de Griekse eilanden (destijds code geel) was geweest. Na afloop van zijn vakantie ging werknemer niet in quarantaine. Meerdere collega’s konden verklaren dat werknemer (ook) Turkije had bezocht. Een reisbestemming met code oranje. De werknemer bleef bij navraag ontkennen dat hij óók in Turkije was geweest.

Toen de werkgever schriftelijk bewijs vroeg, kwam werknemer met een door een reisbureau ondertekend document met vluchtgegevens op de proppen. Dit bleek een vals document. Werknemer had dus herhaaldelijk gelogen over zijn reisbestemming en gemanipuleerde informatie verstrekt. Allemaal om aan de verplichte quarantaine te ontkomen.

De leugens en valse documenten komen werknemer uiteindelijk duur te staan. Zijn arbeidsovereenkomst is door de kantonrechter ontbonden zonder opzegtermijn en zonder transitievergoeding. De werknemer heeft volgens de kantonrechter ernstig verwijtbaar gehandeld (Kantonrechter Zwolle 21 december 2020 (ECLI:NL:RBOVE:2020:4497).

Bedenk dat dit een zaak is van een werknemer die het met zijn gelieg en bedrieg wel heel erg op de spits dreef. Ontbinding van de arbeidsovereenkomst of zelfs een ontslag op staande voet zal bij reisperikelen slechts in uitzonderingssituaties mogelijk zijn.

Voorkomen is beter dan genezen!

Met de voorjaarsvakantie in het vooruitzicht kan het geen kwaad om je werknemers – bijvoorbeeld via intranet – nog eens op te wijzen op het actuele reisadvies van de overheid. Dat luidt tot half maart 2021: ‘Reis niet naar het buitenland en boek alleen een reis als dit strikt noodzakelijk is’.

Wijs er verder op dat bij terugkeer uit een oranje reisgebied 10 dagen thuisquarantaine verplicht is, ook na een negatieve corona(snel)test. Alles onder het motto ‘geef je collega’s geen corona als souvenir’!

Waarschuw werknemers dat tijdens een verplichte thuisquarantaine na een niet noodzakelijke buitenlandreis geen loon wordt doorbetaald. Werknemers kunnen voor hun thuisquarantaine eventueel extra vakantiedagen gebruiken.

Deel dit artikel

Minouche Egbershttps://www.dekempenaer.nl/

Minouche Egbers is senior advocaat arbeidsrecht bij De Kempenaer Advocaten in Arnhem. Ze is gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?