BG_bird2100% onafhankelijk
HRMWerkgevers nemen afscheid van hiërarchie op de werkvloer

Werkgevers nemen afscheid van hiërarchie op de werkvloer

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Steeds meer bedrijven in de handel, logistiek en industrie willen niet meer volgens de traditionele ‘organisatiehark’ werken.

Zij zetten daarmee in op sociale innovatie en zien hiermee hun resultaten toenemen.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Tempo-Team onder bijna vijfhonderd werkgevers.

Sociale innovatie

Bijna de helft van de onderzochte bedrijven past sociale innovatie al in meer of mindere mate toe. Zij kiezen voor minder hiërarchie op de werkvloer, laten medewerkers flexibeler werken en zetten in op co-creatie met andere bedrijven.

Meer dan 50 procent vindt dat de arbeidsproductiviteit daarmee is verbeterd. Ook neemt de kwaliteit van producten en diensten substantieel toe. 30 procent van hen geeft aan dat ook het serviceniveau en daarmee de klanttevredenheid is toegenomen.

Collectieve intelligentie

Innovatie is niet alleen toepasbaar op technologie en producten, maar ook op de mens en de manier van werken. Sociale innovatie wordt dat genoemd. Onder meer door meer ruimte te geven aan samenwerking buiten de vaste organisatielijnen om, stimuleren bedrijven de ontwikkeling van nieuwe producten.

Het schrappen van hiërarchische lagen en medewerkers prikkelen om actief mee te denken over belangrijke uitdagingen van de organisatie – ofwel het  benutten van de collectieve intelligentie – levert goede en zeer bruikbare innovaties op.

Belang bij aantrekkende economie

TNO doet al langer onderzoek naar de effecten van sociale innovatie bij bedrijven. Tussen 2007 en 2010 werd gemeten in welke mate sociale innovatie bijdraagt aan groei.

De 25 procent snelst groeiende bedrijven behaalde zo’n 50 procent meer omzetgroei dan hun collega’s. Die snelle groeiers investeerden veel meer in sociale innovatie.

Tempo-Team adviseert bedrijven dan ook om hier snel werk van te maken. Door de crisis zijn veel organisaties introvert en behoudend geworden. Hoe begrijpelijk dat ook is, daardoor blijven innovaties uit en dreigen organisaties de aansluiting te missen nu de markt weer aantrekt.

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?