BG_bird2100% onafhankelijk
PSA Werkstress vooral bij flexwerkers en mantelzorgers

Werkstress vooral bij flexwerkers en mantelzorgers

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Eenderde van het ziekteverzuim onder werknemers is het gevolg van stress op het werk.

Volgens minister Asscher staan vooral flexwerkers en mantelzorgers daaraan bloot. Hij gaat beroepsziekte nummer één bestrijden met een plan van aanpak voor de komende vier jaar.

In 2012 waren er 2,1 miljoen werknemers die meldden dat ze geregeld onder hoge tijdsdruk moeten werken. Ruim 1 miljoen werknemers hebben te maken of te maken gehad met ongewenst gedrag van collega’s. Circa 100 duizend werknemers zeggen dat ze systematisch worden gepest.

Crisis verhoogt werkstress

De FNV waarschuwt al langer voor de gevaren van werkstress. Te hoge werkdruk is vaak een kwestie van structureel te veel werk en te weinig tijd. De crisis jaagt de werkstress nog verder op: minder personeel, opvoeren van de werkdruk en angst om daarover te klagen.

Discriminatie, geweld, pesterijen, seksuele intimidatie

Werkstress heeft volgens Ascher tal van oorzaken. Werknemers ervaren hoge werkdruk, maar ook discriminatie, geweld, pesterijen, seksuele intimidatie en geweld op de werkvloer.

Ook kan stress ontstaan omdat een werknemer de zorg voor een ziek gezinslid moeilijk kan combineren met het werk. Ook de nasleep van een sterfgeval kan de balans tussen werk en privé verstoren.

Van de 266 ziekmeldingen per 100 duizend werknemers waren er 96 het gevolg van psychosociale arbeidsbelasting.

Cultuuromslag nodig

Volgens de minister is er een cultuuromslag nodig in bedrijven, zowel bij werkgevers als bij werknemers. Asscher zegt met zijn programma in de eerste plaats het taboe over het onderwerp te willen doorbreken.

Het plan van aanpak sluit aan op een campagne die het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk in 2014 en 2015 houdt.

Bron: FNV

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!

Als je je inschrijft krijg je van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Je ontvangt ook elke week onze beste HR-tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Gratis 5 premium artikelen lezen?

Je krijgt van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!