BG_bird2100% onafhankelijk
Psychosociale arbeidsbelastingWerkstress vooral bij flexwerkers en mantelzorgers

Werkstress vooral bij flexwerkers en mantelzorgers

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Eenderde van het ziekteverzuim onder werknemers is het gevolg van stress op het werk.

Volgens minister Asscher staan vooral flexwerkers en mantelzorgers daaraan bloot. Hij gaat beroepsziekte nummer één bestrijden met een plan van aanpak voor de komende vier jaar.

In 2012 waren er 2,1 miljoen werknemers die meldden dat ze geregeld onder hoge tijdsdruk moeten werken. Ruim 1 miljoen werknemers hebben te maken of te maken gehad met ongewenst gedrag van collega’s. Circa 100 duizend werknemers zeggen dat ze systematisch worden gepest.

Crisis verhoogt werkstress

De FNV waarschuwt al langer voor de gevaren van werkstress. Te hoge werkdruk is vaak een kwestie van structureel te veel werk en te weinig tijd. De crisis jaagt de werkstress nog verder op: minder personeel, opvoeren van de werkdruk en angst om daarover te klagen.

Discriminatie, geweld, pesterijen, seksuele intimidatie

Werkstress heeft volgens Ascher tal van oorzaken. Werknemers ervaren hoge werkdruk, maar ook discriminatie, geweld, pesterijen, seksuele intimidatie en geweld op de werkvloer.

Ook kan stress ontstaan omdat een werknemer de zorg voor een ziek gezinslid moeilijk kan combineren met het werk. Ook de nasleep van een sterfgeval kan de balans tussen werk en privé verstoren.

Van de 266 ziekmeldingen per 100 duizend werknemers waren er 96 het gevolg van psychosociale arbeidsbelasting.

Cultuuromslag nodig

Volgens de minister is er een cultuuromslag nodig in bedrijven, zowel bij werkgevers als bij werknemers. Asscher zegt met zijn programma in de eerste plaats het taboe over het onderwerp te willen doorbreken.

Het plan van aanpak sluit aan op een campagne die het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk in 2014 en 2015 houdt.

Bron: FNV

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?