BG_bird2100% onafhankelijk
HRM Werkvloer telt meer vijftigers dan dertigers

Werkvloer telt meer vijftigers dan dertigers

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

In 2013 waren er in Nederland voor het eerst meer vijftigers dan dertigers op de werkvloer te vinden.

In 2011 waren er onder de werkende mannen al voor het eerst meer vijftigers dan dertigers. Nu geldt dit dus voor de totale beroepsbevolking.

Generatie-index

Dat blijkt uit de generatie-index van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De generatie-index kwam in 2013 uit op 1,03, tegenover 0,99 in 2012. Als de index uitkomt op 1, zijn beide groepen in evenwicht.

Als het cijfer hoger dan 1 is, zijn er meer vijftigers dan dertigers. De index is hard opgelopen. Tien jaar eerder, in 2003, bedroeg het cijfer nog 0,64.

De gemiddelde leeftijd van de werkzame beroepsbevolking stijgt gestaag. In 2013 kwam deze uit op 41,7 jaar. In 2012 was de gemiddelde werknemer nog 41,4 jaar, terwijl die in 2008 nog 40,3 bedroeg en in 2003 nog uitkwam op 39,1 jaar.

Grote uitdaging

De cijfers laten de drastische veranderingen op de Nederlandse arbeidsmarkt zien. Bedrijven, organisaties, maar ook medewerkers staan voor een grote uitdaging: hoe bied je in een tijd van vergrijzing de groeiende concurrentie het hoofd?

Werkgevers moeten meer doen om hun medewerkers te behouden én fit te houden voor het steeds sneller veranderende werk.

Werknemers moeten ervoor zorgen dat ze makkelijk inzetbaar zijn bij (verschillende) werkgevers. Het belang van duurzame inzetbaarheid wordt daarmee onderstreept.

Bron: SZW

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!

Als je je inschrijft krijg je van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Je ontvangt ook elke week onze beste HR-tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Gratis 5 premium artikelen lezen?

Je krijgt van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!