BG_bird2100% onafhankelijk
Psychosociale arbeidsbelastingZorgwekkend lage arbeidsparticipatie onder mensen met autisme

Zorgwekkend lage arbeidsparticipatie onder mensen met autisme

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Tijdens de themadag ‘Werken met Autisme’ presenteerde de Nederlandse Vereniging voor Autisme afgelopen weekend de resultaten uit diverse onderzoeken naar succesfactoren voor werken met autisme.

Daarnaast presenteerden werkgevers, werk-coaches en mensen met autisme hun ervaringen in de zoektocht naar passend werk.

Lage arbeidsparticipatie

Mensen met autisme hebben een zorgwekkend lage arbeidsparticipatie: slechts 28 procent heeft regulier betaald werk tegen 56 procent van de groep met een beperking en 79 procent van de totale beroepsbevolking.

Mensen met autisme vallen mogelijk meer op dan een aantal jaar geleden, omdat de eisen die de samenleving aan mensen stelt hoger zijn geworden. Ze vallen nu plotseling ‘buiten de norm’, terwijl ze eerder werden gezien als ‘een beetje anders’.

Met de Participatiewet in zicht wordt het urgenter dan ooit dat jongeren en volwassenen met autisme beter zicht krijgen op hun eigen mogelijkheden en beperkingen en werkgevers zich meer bewust worden van de arbeidskracht en specifieke behoeftes van de werknemer met autisme.

Valkuilen voor werknemers met autisme

Mensen met autisme hebben vaak moeite met communicatie. Dat kan nadelig zijn als je op zoek bent naar een baan en een goede indruk wilt maken tijdens een sollicitatiegesprek. Voor mensen die werken, kunnen bijvoorbeeld onduidelijkheid van een opdracht of veel veranderingen in het werk lastig zijn.

Vaak maken werknemers en sollicitanten met autisme een te goede indruk. Ze hebben vaak de neiging zichzelf te overschatten, omdat ze niet goed in kunnen schatten hoe het zal zijn om op een bepaalde werkplek te werken.

Onderzoek

In opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Autisme onderzocht Dr. Jeanet Landsman, onderzoeker afd. Gezondheidswetenschappen van het UMC Groningen, daarom zeven recente Nederlandse onderzoeken op succesfactoren en tips voor werken met autisme. De opvallendste uitkomsten:

  • Mensen met autisme en een hoog IQ hebben meer moeite om aan het werk te komen en te blijven dan diegenen met een gemiddeld IQ.
  • Ouders spelen een belangrijke rol bij de begeleiding van hun (jong) volwassen kind met autisme naar studie en werk en ook daarna! Werkgever en coaches doen er goed aan de kennis van deze ouders te benutten en niet weg te wuiven. Een 20-jarige met autisme heeft vaak onvoldoende zelfinzicht om kenbaar te maken wat zijn beperkingen zijn, maar ook waar zijn talenten liggen.
  • Succesvolle werknemers met autisme ervaren veel steun van collega’s en werkgevers.
  • Mensen met autisme hebben langer de tijd nodig om ‘werker’ te worden. De ontwikkeling vergt tijd en inspanningen van werkgever en begeleiding, maar levert vervolgens ook winst op: in alle gevallen waarin de werknemer met autisme succesvol aan het werk is, blijkt dat de werknemer vaak speciale kwaliteiten heeft waar de organisatie extra van profiteert.
  • De meeste werknemers met autisme zijn opvallend loyaal aan de werkgever, zeer betrouwbaar en is er weinig ziekteverzuim.
  • 70 procent vindt een baan in het eigen netwerk. In een toch al krappe arbeidsmarkt hebben mensen met autisme het nadeel bij sollicitaties dat ze communicatief vaak niet sterk zijn. Een ingang via het eigen netwerk en openheid over je autisme, helpen dan om een kans te krijgen.
  • Contacten onderhouden, werken, eenvoudigweg boodschappen doen. Voor de meeste mensen met autisme is dat topsport. Studenten en werknemers met autisme zijn dan ook vaak oververmoeid; het hoofd loopt over. Toch doorgaan veroorzaakt vaak burn-out achtige klachten, explosief of juist angstig gedrag. Energiemanagement en flexibiliteit van opleiding en werkgever hierin zijn dan ook essentieel.

Hobbels

Als je autisme hebt, heeft de weg naar langdurig passend en zinvol werk vaak vele hobbels. In hoeverre je autisme daarbij een ‘last’ is, ligt natuurlijk aan de mate van het autisme, aan de omgeving waarin je verkeert én aan jezelf.

Bij iedereen uit het autisme zich weer anders, maar hoe dan ook bepaalt deze diagnose voor een deel je (werkende) leven. Vaak zijn er aanpassingen nodig.

Maar mensen met autisme beschikken vaak ook over speciale kwaliteiten, zoals oog voor detail, accuratesse en geen moeite hebben met herhalende werkzaamheden. Daarbij zijn het betrouwbare en hardwerkende medewerkers.

Op ‘school’ en ‘werk’ worden de meeste obstakels ervaren. Het ontbreekt vaak aan kennis en begrip en starre regelgeving heeft een extra negatief effect. Een student met autisme kan glansrijk een opleiding doen, maar vervolgens de inspanning van de verplichte full time stage niet aan. Aanpassingen in stageduur, of werktijden worden dan door de opleiding geweigerd.

De volledige presentatie is terug te vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Autisme

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?