BG_bird2100% onafhankelijk
VerzuimDe werkgever als mantelzorger

De werkgever als mantelzorger

Column bedrijfsarts Pieter de Jongh: De mantelzorger is een held!

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Maandthema

Het is bekend dat het verzuim lager is dan ooit.

Er zijn mensen die denken dat er veel meer verzuim is dan zij zien, namelijk al die mensen die doorwerken, terwijl het eigenlijk onverantwoord is. Dat denk ik niet, het is op het werk vaak prettiger dan thuis.

Er zijn mensen die denken dat werkgevers heel negatief denken over hun personeel. Dat komt voor, maar is een uitzondering. Waarom zou je ze anders in dienst houden?

Er zijn ook mensen die denken dat bedrijfsartsen altijd tegen de werknemerspartij kiezen. Er zijn ook mensen die denken dat de bedrijfsartsen altijd partij tegen de werkgever kiezen. Er zijn veel mensen die denken wat hun goed uitkomt om te denken.

De mantelzorger is een held. Mantelzorger zijn is pittig. Dagelijks staan de kranten er vol van. De piloot van German Wings had geen mantelzorger. Had ie er een gehad, dan had die hem vast dringend geadviseerd om niet te vliegen. Zijn werkgever wist het misschien niet.

De Duitse werkgever heeft geen bedrijfsarts zoals wij die hebben: iemand die je bedrijf kent en waarmee je kunt overleggen als je denkt dat er iets is.

Een werkgever weet vaak heel veel van zijn medewerker. Van zijn privésores, zijn gezondheid, zijn geldzorgen. Hoe vaak word je als bedrijfsarts niet gebeld om even te overleggen: Pieter, ik heb een controller/ machinebankwerker/leraar en ik maak me zorgen over hem. Hij werkt nog wel redelijk goed, maar ik vermoed toch dat hij drinkt/zal uitvallen; thuis problemen heeft/schulden heeft, wat zal ik doen?

Werkgevers hebben vaak de rol van mantelzorger. Omdat ze om hun mensen geven. Ja, en ook omdat uitval kostbaar is. De bedrijfsarts ondersteunt de mantelzorger/werkgever. Dit is preventie van uitval en verzuim in optima forma.

De dag van de mantelzorger is ook de dag van de werkgever.

Deel dit artikel

Pieter de Jonghhttps://vanaltenadejongh.nl/

Pieter de Jongh is zelfstandig bedrijfsarts en directeur van Van Altena & de Jongh bedrijfsartsen BV

Meer van deze auteur?

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?