BG_bird2100% onafhankelijk

Snotneus? Dan maar thuiswerken!

Ziekteverzuim stijgt: naleven maatregelen en snotneusprotocol voorkomt verzuim in griepseizoen

Welke rol heeft de werkgever bij signalen van huiselijk geweld?

Nu mensen weer meer fysiek naar hun werk gaan, krijgen leidinggevenden, HR-managers, P&O-managers en casemanagers weer beter mee hoe het gaat met de werknemer. Wat kun je doen als je vermoedt dat het bij een werknemer thuis niet goed gaat en er ruzie en geweld is?

Start campagne ‘Hybride werken. Wat win jij er mee?’

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat start vandaag met een publiekscampagne over de voordelen van hybride werken: het deels thuis en deels op kantoor werken. De coronacrisis is nog niet voorbij, maar gelukkig kan er steeds meer. Nu geldt vanuit het kabinet nog het advies: ‘Werk thuis als het kan en op kantoor als dat nodig is.’

Online sollicitant in blauw: 23 procent meer kans op baan

Uiterlijk heeft bewust en onbewust een grote impact op de keuze voor een sollicitant. Een slecht voorkomen op beeld kan afbreuk doen aan een goed verhaal tijdens een online sollicitatiegesprek.

Veel bedrijven niet voorbereid op blijvend thuiswerken

Het grootste deel van werkend Nederland wil ook ná corona meer blijven thuiswerken en minder én duurzamer reizen tussen huis en werk.

Meer werken in de zorg met minder verzuim

De angst voor hoger verzuim maakt veel organisaties terughoudend om medewerkers een groter contract aan te bieden. Minder werken wordt zelfs vaak gezien als dé manier om verzuim terug te brengen.

Ongepast gedrag in de zorg. Welke stappen neem je als werkgever?

Binnen mijn zorginstelling doet het verhaal de ronde dat een van mijn werknemers (seksuele) relaties aangaat met (soms nog minderjarige) cliënten. Als dit waar is, schaadt dat deze cliënten maar ook onze organisatie. Ik weet niet of de geruchten waar zijn. Hoe kan ik dit het beste aanpakken teneinde schade te voorkomen maar ook zonder schade te veroorzaken?

De spagaat van een HR-adviseur bij mediation

Aan de mediationtafel merkt mediator Connie Witjens regelmatig dat HR-adviseurs het niet altijd makkelijk hebben met hun rol. In figuurlijke zin: waar staan ze? Zijn ze er voor de werkgever, degene die ook hun salaris betaalt? Of zijn ze er voor de werknemer, “HR” staat immers voor Human Resource. Maar ook letterlijk: waar gaan ze zitten aan de mediationtafel? Naast de werknemer of naast de werkgever/directeur/leidinggevende?

Breinvriendelijk werken sleutel tot performanceverbetering

Breinvriendelijk werken als manier om mentale overbelasting te voorkomen, staat steeds vaker op de agenda van organisaties die vitaliteit en verzuimpreventie serieus nemen. Zeker in de tijd dat we door corona allemaal thuis werk(t)en. Misschien minder bekend is dat breinvriendelijk werken ook een sleutel tot performanceverbetering kan zijn.

Loop ik risico als ik een werknemer op staande voet ontsla?

Ik denk dat ik legitieme redenen heb om een van mijn medewerker op staande voet te ontslaan. Loop ik risico als ik dat doe?

Hoe ver gaat de vrijheid van meningsuiting van een anti-vaxxer in de zorg?

Wij hebben een werknemer die op social media een stevige mening uit tégen de coronavaccinaties, terwijl vaccinaties in onze organisatie van groot belang zijn. Wij realiseren ons dat de werknemer een recht op vrije meningsuiting heeft, maar hoe ver reikt dat eigenlijk?

Mag ik het concurrentiebeding standaard opnemen in een arbeidscontract?

Wij zijn bezig met een review van ons arbeidscontract. Zo willen we ook standaard een concurrentiebeding opnemen, maar mag dat eigenlijk zomaar?

Lonely at the top? Probeer het eens anders!

Of je nou docent bent, of trainer, teamchef, afdelingsleider, manager, directeur of CEO: het lijkt een wet te zijn dat een leidinggevende positie een zekere eenzaamheid kent. Ook voor solistische beroepen geldt dit, zoals artsen. Hoort dit automatisch bij leidinggeven, of kan het anders?

Een rode draad in het herstellen van burn-out

Zit er een rode draad in alle verhalen over het herstellen van een burn-out? Die vraag stelde Eva Hamming zichzelf tijdens het schrijven van haar boek ‘Van een burn-out naar een onweerstaanbaar leuk leven’. Ze interviewde meerdere ervaringsdeskundigen en las en beluisterde de verhalen van vele anderen. Eva ging op zoek naar de overeenkomsten in het herstelproces en ontdekte vijf stappen die daaraan bijdragen.

Aandacht voor communicatie: bodemloze put of goudmijn?

Elk team, elk bedrijf bevat een modderpoeltje aan persoonlijk communicatie-gedoe waar we maar zo’n beetje mee leren leven. Het ene modderpoeltje is wat kleiner of groter dan het andere, maar het is er altijd eigenlijk wel. Wat doen we daarmee? Meestal houden we het dekseltje lekker op de put. Al dat communicatiegedoe lijkt immers oeverloos, er komt geen einde aan. Juist daarom heeft het elke dag aandacht nodig en dan komt de bodem van de put verrassend snel in zicht.

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Wil je alles kunnen lezen op BG magazine?
Word gratis abonnee!

Heb jij ook een Big Brother op het werk?

Monitoren van de medewerker gebeurt al bij 13 procent, heeft CNV onderzocht. Wat vinden coaches, trainers en andere professionals daarvan?

Alcoholgebruik op werkvloer groter probleem dan drugsgebruik

De maatschappelijke acceptatie van alcohol maakt dat we minder snel kijken naar de problemen die dat veroorzaakt op de werkvloer.

Medewerker krijgt eigen regie bij vitaliteit

De Volksbank startte een vitaliteitsprogramma om de thuiswerkers fitter te laten blijven.

Hoe adviezen van een bedrijfsarts soms onbedoelde invloed hebben op een mediation

Werkdruk bij bedrijfsartsen en onervarenheid nieuwe bedrijfsartsen komt mediation niet ten goede. Werknemers voelen zich niet gehoord door de bedrijfsarts.

Ik wil niet met mijn gezicht in beeld

Column van Sandra Bouckaert over de vaak vergeten angst voor beeldschermbellen en beeldschermvergaderen en hoe je daar als leidinggevende mee om kunt gaan.

Na de verkiezingen: de universele taal van het geld en andere munteenheden

Column van bedrijfsarts Pieter de Jongh over een denkbeeldige toekomst na corona en een samenleving met kanttekeningen.

Elke week gratis de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Vacatures

Arbo- en/of verzuimcoördinator, 36 uur per week, Den Bosch

Als Arbo- en verzuimcoördinator ben jij onze deskundige op het gebied van arbeidsomstandigheden in de breedste zin van het woord. Vanuit deze functie draag je actief bij aan de vitaliteit, gezondheid en veiligheid van onze medewerkers.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?