BG_bird2100% onafhankelijk
Nieuws

Nieuws

Helft werknemers in overgang ondervindt hinder op werk

Van de werknemers in de overgang vindt 36 procent dat zij weleens minder goed functioneren op het werk door bijvoorbeeld pijnklachten, vermoeidheid of concentratieproblemen.

Helft mantelzorgers meldt zich af voor werk door zorgtaken

Een kwart van de werkgevers is niet op de hoogte van zorgtaken werknemer.

Inclusieve vacatureteksten Achmea: verschuiving naar gedrag

Minder eisen aan opleiding en ervaring. Meer gelijke kansen voor kandidaten, door de focus te leggen op gedrag. Bij Achmea zien de vacatureteksten er...

Ongewenste seksuele aandacht klanten bij 1 op 5 jonge vrouwelijke werknemers

In 2021 gaf 21 procent van de vrouwelijke werknemers van 15 tot 25 jaar aan te maken hebben gehad met ongewenste seksuele aandacht van klanten, patiënten, leerlingen of passagiers.

Kwart werkende Nederlanders walgt van collega’s

Mannen storen zich veel vaker aan de persoonlijke hygiëne van één of meerdere collega’s dan vrouwen.

Veel werkgevers bereid tot compensatie brandstofkosten

twee op de drie werkgevers bereid om een hogere kilometervergoeding te betalen mits de fiscale regels dit mogelijk maken.
Verdieping

Verdieping

Hoogbegaafdheid op de werkvloer

Op de werkvloer kan hoogbegaafdheid tot grootse resultaten leiden, maar ook tot extra struggles als het niet goed wordt begeleid.

De rol van mediation in de nieuwe STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten

Op 19 april 2022 is de zevende versie verschenen van de STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten. Deze aanbevelingen van de Kenniskring Arbeidsconflicten hebben de oude werkwijzer een update gegeven en zetten in deze versie (preventie van) het conflict centraal.

Autisme bij vrouwen

De laatste jaren staat ook autisme bij vrouwen steeds meer in de schijnwerpers. Autisme uit zich bij vrouwen anders dan bij mannen én vrouwen proberen zich vaak aan te passen, waardoor het vaak onopgemerkt blijft, er verkeerde diagnoses worden gesteld en niet of verkeerd wordt behandeld.

Geheimhoudingsbeding standaard in een arbeidscontract?

In veel branches zijn arbeidscontracten met een geheimhoudingsplicht de normaalste zaak van de wereld. Maar moet een geheimhoudingsbeding standaard in een arbeidscontract?

Succesfactoren voor meer kleur aan de top

Steeds meer talent met een migratieachtergrond studeert af aan hogescholen en universiteiten. Toch zien we dat talent nog steeds onvoldoende terug op de werkvloer, zeker in hogere leidinggevende posities. Eenvormigheid van denken en doen staan diversiteit in de weg.

Grensoverschrijdend gedrag door mannelijke collega’s

Verreweg de meeste daders van seksuele intimidatie op de werkvloer zijn man. Toch zijn ze dat niet. Hun gedrag is dat van een hebberig jongetje. Hoe eerder je dat herkent, hoe groter de mogelijkheden om ongewenste omgangsvormen aan te pakken. Het model van de innerlijke familie biedt hierbij handige aanknopingspunten.

Exit thuiswerkadvies: wat betekent dit in de praktijk voor mij als werkgever?

Op de dag waarop het precies twee jaar geleden was dat de regering, in verband met het uitbreken van het coronavirus in Nederland, een eerste lockdown afkondigde en werknemers massaal thuis gingen werken, kondigde de regering aan dat het thuiswerkadvies verdwijnt. Maar wat zegt dit eigenlijk? Heeft intrekking van het thuiswerkadvies arbeidsrechtelijke gevolgen?

Slaperigheid op het werk kost meer dan je denkt!

We slapen zo’n 30 procent van ons leven. Maar in de tegenwoordige 24-uurs economie is slaap vaak een stiefkindje. Toch is voldoende slaap van groot belang om overdag goed te blijven functioneren. Maar wat is eigenlijk ‘voldoende’ slaap?

Mentale gezondheid met zelfleiderschap

Op het werk wordt meestal verwacht dat je mentaal fit bent en geen problemen mee naar het werk neemt. Vaardigheden vergroten, inhoudelijke en sociale competenties verbeteren; dat is vertrouwd. Maar als er mentale aspecten naar voren komen, staat iemand vaak alleen, ook als de mentale gezondheid werkgerelateerd is.

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Wil je alles kunnen lezen op BG magazine?
Word gratis abonnee!

Interview

Heb jij ook een Big Brother op het werk?

Monitoren van de medewerker gebeurt al bij 13 procent, heeft CNV onderzocht. Wat vinden coaches, trainers en andere professionals daarvan?

Alcoholgebruik op werkvloer groter probleem dan drugsgebruik

De maatschappelijke acceptatie van alcohol maakt dat we minder snel kijken naar de problemen die dat veroorzaakt op de werkvloer.

Medewerker krijgt eigen regie bij vitaliteit

De Volksbank startte een vitaliteitsprogramma om de thuiswerkers fitter te laten blijven.
Opinie

Opinie

Hoe adviezen van een bedrijfsarts soms onbedoelde invloed hebben op een mediation

Werkdruk bij bedrijfsartsen en onervarenheid nieuwe bedrijfsartsen komt mediation niet ten goede. Werknemers voelen zich niet gehoord door de bedrijfsarts.

Ik wil niet met mijn gezicht in beeld

Column van Sandra Bouckaert over de vaak vergeten angst voor beeldschermbellen en beeldschermvergaderen en hoe je daar als leidinggevende mee om kunt gaan.

Na de verkiezingen: de universele taal van het geld en andere munteenheden

Column van bedrijfsarts Pieter de Jongh over een denkbeeldige toekomst na corona en een samenleving met kanttekeningen.

Elke week gratis de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Vraag-en-antwoord

Vraag en antwoord

Vacatures

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?