BG_bird2100% onafhankelijk
Nieuws

Nieuws

Werkstress: Verbinding en sociaal contact als cruciale factoren

In de huidige tijd, waarin hybride en thuiswerken steeds populairder worden, is het belangrijk om niet de verbinding en sociaal contact uit het oog te verliezen. Deze aspecten spelen namelijk een essentiële rol bij het tegengaan van werkstress.

Burn-out en werkdruk: een groeiend probleem in Nederland

De afgelopen jaren is het aantal werknemers met burn-out gerelateerde klachten in Nederland gestaag toegenomen. Werkdruk, emotionele uitputting en gebrek aan autonomie zijn enkele van de belangrijkste oorzaken van deze klachten.

39 procent Nederlandse werknemers voelt zich schuldig bij ziekmelding

In veel sectoren is de werkdruk nog altijd hoog. Wat doet dit met de ziekmeldingen in Nederland?

Mentale gezondheidsklachten hebben een aanzienlijke invloed op de prestaties van werkenden in Nederland

Uit recent onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle werkende Nederlanders weleens minder goed presteert op het werk als gevolg van mentale gezondheidsproblemen.

Verzuim en (financiële) stress: een groeiend probleem

Uit recente cijfers van Arbo Unie blijkt, dat werknemers die zich ziek melden steeds vaker bezorgd zijn over hun financiële situatie. Onderwerpen als 'schulden',...

Aantal jonge werkenden met burn-out neemt toe, vooral vrouwen

Met name onder hoogopgeleide jonge vrouwen wordt een stijging in het aandeel van werkgerelateerd psychisch verzuim waargenomen.
Verdieping

Verdieping

Herstellen van trauma door verbindend samenwerken

Deel 6 van een zesdelige serie over trauma in teams: hoe kun je, door verbindend samen te werken, weer herstellen van trauma en weer gaan floreren als team.

Wat kan HR doen om openheid over fouten te creëren?

Dit is een praktisch artikel over wat jij als HR kunnen doen om te zorgen dat iedereen in de organisatie fouten op tafel legt en niet onder het tapijt worden geschoven.

Twee jaar ziek en opnieuw uitval, wat nu?

Een van onze werknemer is al eens twee jaar ziek geweest en valt opnieuw uit. Moet het salaris worden doorbetaald?

Negatieve teams en de relatie met criminele bendes

Deel 5 van een zesdelige serie over trauma in teams: hoe ontstaan negatieve teams en hoe kun je deze teams weer energiek achter de organisatiedoelstellingen krijgen.

Hybride werken: de voordelen en de uitdagingen

Het moderne werken heeft een transformatie ondergaan, waarbij hybride werken steeds meer de norm wordt. Werknemers krijgen de flexibiliteit om zowel op kantoor als thuis te werken, waardoor ze een betere balans kunnen vinden tussen werk en privé.

Waar moet een concurrentiebeding in een arbeidscontract aan voldoen?

We gaan een paar key-medewerkers in dienst nemen, die we niet graag naar onze concurrent zien vertrekken en zijn ons daarom aan het beraden over het opnemen van een concurrentiebeding in de arbeidscontracten. Maar waar moet een concurrentiebeding eigenlijk aan voldoen?

Emotiemanagement en organisatieontwikkeling: een onmisbare connectie

In een steeds concurrerender wordende markt is constante innovatie de sleutel tot verbinding en groei voor een organisatie. Creativiteit is de motor van deze innovatie. Maar wat is de rol van emotiemanagement hierin?

Leren van fouten op de werkvloer: Hoe doe je dat?

In dit artikel ga je ontdekken wat je als HR-professional kunt doen om te zorgen dat mensen het lef ontwikkelen om fouten te mogen maken zodat je een open foutencultuur ontwikkelt. Het ontwikkelen van een open foutencultuur is als het onderhouden van een fit en sterk lichaam. Je moet er aan blijven werken.

De zieke werknemer op vakantie: ziekte- of vakantiedagen?

Als een werknemer tegelijkertijd ziek is en op vakantie is/wil, geldt die periode dan als ziekte of vakantie? Dat is niet alleen van belang voor het vakantiedagensaldo, maar kan ook van belang zijn voor de hoogte van het salaris. Bij vakantie moet namelijk het volledige salaris worden doorbetaald en bij ziekte vaak niet.

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Wil je alles kunnen lezen op BG magazine?
Word gratis abonnee!

Interview

Verslaving bespreekbaar maken, ook als het lastig is

Als we het over verslaving hebben, trekken we vaak de gordijnen dicht en gaan we zachtjes praten.

Heb jij ook een Big Brother op het werk?

Monitoren van de medewerker gebeurt al bij 13 procent, heeft CNV onderzocht. Wat vinden coaches, trainers en andere professionals daarvan?

Alcoholgebruik op werkvloer groter probleem dan drugsgebruik

De maatschappelijke acceptatie van alcohol maakt dat we minder snel kijken naar de problemen die dat veroorzaakt op de werkvloer.
Opinie

Opinie

De kunst van het niets doen na traumatische gebeurtenissen

Vrijwel iedereen maakt vervelende of zelfs schokkende dingen mee. Dat wil nog niet zeggen, dat er gelijk ook sprake is van een traumatische ervaring, of dat de situatie tot een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) leidt.

Hoe adviezen van een bedrijfsarts soms onbedoelde invloed hebben op een mediation

Werkdruk bij bedrijfsartsen en onervarenheid nieuwe bedrijfsartsen komt mediation niet ten goede. Werknemers voelen zich niet gehoord door de bedrijfsarts.

Ik wil niet met mijn gezicht in beeld!

Column van Sandra Bouckaert over de vaak vergeten angst voor beeldschermbellen en beeldschermvergaderen en hoe je daar als leidinggevende mee om kunt gaan.

Elke week gratis de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Vraag-en-antwoord

Vraag en antwoord

Agenda

Vacatures

Medewerker Arbo en Veiligheid, Gemeente Oss, 24 uur per week

De groei-gemeente Oss is op zoek naar een Medewerker Arbo en Veiligheid voor 24 uur per week die graag zorgt voor veilige middelen & meewerkt aan veilig gedrag.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?