BG_bird2100% onafhankelijk
HRMMag ik vakantiedagen intrekken van mijn personeel vanwege te verwachten drukte?

Mag ik vakantiedagen intrekken van mijn personeel vanwege te verwachten drukte?

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Vraag:
Uit het nieuws de afgelopen weken bleek al dat veel mensen dit jaar geen vrij namen in het vroege voorjaar. Uit cijfers van verschillende urenregistratiebedrijven blijkt dat personeel in de eerste vier maanden van het jaar 15 tot wel 50 procent minder vakantie-uren heeft opgenomen dan voor de coronacrisis.

Nu voor een aantal landen het sein weer op geel staat, boeken veel werknemers voor de zomer een vakantie. Zij nemen de opgestapelde vakantiedagen op. Dat leidt in sommige branches, zoals de horeca, tot conflicten. Als ondernemer ben je blij dat alles weer gaat draaien en je geld kunt verdienen. En dan komt je personeel met vakantieverzoeken bij je aankloppen. Kun je dan het verzoek afwijzen?

Antwoord:
Als eerste moet ik opmerken, dat de wens van de werknemer leidend is bij vakantieverzoeken. Een vakantieaanvraag mag je alleen afwijzen vanwege gewichtige redenen, bijvoorbeeld als afwezigheid tot grote organisatorische problemen leidt of dat de productie in gevaar komt. De lat ligt daarbij hoog. In een normale situatie is het niet voldoende om als bedrijf te zeggen dat er handjes nodig zijn.

Vakantiedagen intrekken

Een reeds vastgestelde vakantie kun je alleen na overleg met de werknemer weer wijzigen. Er moet dan wel sprake zijn van gewichtige redenen. Denk aan plotselinge drukte doordat er een spoedorder is, of wanneer je werknemer onmisbaar is door ziekte of ontslag van andere werknemers. Je ziet dat bijvoorbeeld in de zorg, bouw en horeca.

Je moet de gewichtige redenen aantonen en schriftelijk aan de werknemer laten weten. De gevolgen van de coronacrisis zouden gewichtige redenen kunnen opleveren.

Als de werknemer schade ondervindt door de wijziging van de vastgestelde vakantie, moet je als werkgever die schade wel vergoeden. Denk dan bijvoorbeeld aan de annuleringskosten van een geboekte reis. En zelfs immateriële schade zou voor vergoeding in aanmerking kunnen komen.

Schade vergoeden

Wees je daar als werkgever dus van bewust wanneer je een al goedgekeurde vakantie wilt wijzigen. Niet alleen moet je dan gewichtige redenen kunnen aantonen, maar dus ook de schade vergoeden.

Ga in ieder geval altijd in gesprek met je werknemer over het wijzigen of verplaatsen van de aangevraagde vakantie. Maar nog beter, kijk eerst of er alternatieven zijn voordat je een werknemer misschien wel moet gaan teleurstellen dat zijn vakantie niet door kan gaan. Dat leidt immers niet alleen tot ontevredenheid bij die werknemer, maar misschien zelfs wel tot een verstoorde arbeidsverhouding met ziekmelding als gevolg. Dan kost zo’n wijziging je als werkgever per saldo uiteindelijk namelijk nog veel meer. Niet alleen financieel maar ook relationeel.

Deel dit artikel

Pascal Besselinkhttps://www.das.nl/over-das/nieuws/auteur/pascal-besselink/

Pascal Besselink, Advocaat Arbeidsrecht en Pensioenrecht bij juridisch dienstverlener DAS.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?