BG_bird2100% onafhankelijk
Arbo Meldpunt Verzuim

Meldpunt Verzuim

Column bedrijfsarts Pieter de Jongh: het gaat FNV helemaal niet om de privacy van de werknemer

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Maandthema

De FNV heeft meldpunten. Begrijp me niet verkeerd, ik heb helemaal niets tegen vakbonden. Helemaal niets. Er zijn bij het FNV meldpunten voor kruimelcontracten, slechte uitzendbureaus in het vlees, een meldpunt 50+, een meldlijn zomerhitte en – zoals bekend beste lezer – een meldpunt “verzuimkwakzalvers”, zoals de Telegraaf het noemt.

Het FNV heeft, sinds haar ledental is afgenomen en de moderne werknemer zelf zijn zaakjes regelt, de online wereld ontdekt om quick and dirty misstanden aan de kaak te stellen.

Ze gebruikt hier het aloude middel van De Klaagmuur voor. In Jeruzalem zit ‘ie vol met briefjes waarop zorgen en vragen van mensen. Bij de FNV is het meer een Pavlov reactie: is er een misstand, dan is er een meldpunt. En ja hoor, er wordt geklaagd. Online, dat is modern.

De crisis, zou je denken, is brood voor de vakbond. Wat is er beter voor je ledenaanwas dan een stijgend aantal werkelozen, werkgevers die amechtig naar de overheid kijken alsof daar het manna vandaan moet komen, en lonen die al jaren op de nullijn staan? Actie! Actie! Nee hoor, een meldpunt “verzuimkwakzalvers”.

Terwijl wij best weten dat het de FNV helemaal niet gaat om de privacy van de werknemer. De FNV wil leden. En hoe meer leden, des te sneller kan een ander polderstokpaardje van stal: de collectieve betaling van verzuim en verzuimbegeleiding. Ja, terug naar het GAK! U weet vast nog wel waarom we daar vanaf wilden. Nee? Omdat niemand meer enige grip had op verzuim.

Terwijl de hele verzuimbegeleiding van a-z zit vastgenageld in wetten en regels, de verzekeraars en UWV alles tot op de Kafkaiaanse komma geregeld willen zien en professionals zich helemaal suf registreren en certificeren.

Terwijl er een legioen aan bezwaarprocedures en advocaten over Poortwachter en loondoorbetaling zijn gegaan, alles al is geprivatiseerd is (hoewel, alles… ergens in een hoekje zijn er nog een paar banken die zich verzetten en in handen van de staat zijn!), toch, ja toch, denkt de FNV dat alleen met een collectieve regeling de verzuimbegeleiding in veilige handen is.

En eigenlijk wil de FNV dat ook niet. Ze wil leden. Leden = Macht. Niets mis mee hoor, dat is heel begrijpelijk, maar zeg dat dan. En moet dat nu weer met een meldpunt? Ik word daar triest van.

Een lichtpuntje: misschien moeten we, net als Zwarte Piet, het meldpunt zien als cultureel erfgoed. En daar kom je niet zomaar aan. Handen af dus van het meldpunt. Ik stel dan ook voor het meldpunt voor te dragen als Unesco cultureel erfgoed, iets om op te passen en om trots op te zijn.

Tevens stel ik voor om een aantal nieuwe meldpunten te openen, waar u en ik – potentiële leden van de FNV of CNV van mijn part – kunnen klagen over:

  • de bladeren op het spoor (is een goeie ouwe): vindt u het ook zo raar dat treinen niet rijden vanwege die bladeren?
  • de wintertijd (erg slecht voor mijn humeur);
  • het ontbreken van échte bergen in Nederland; zoudt u ook willen skiën in Nederland?

En zo kan ik nog uren doorgaan. Succes!

Deel dit artikel

Pieter de Jongh
Pieter de Jonghhttps://vanaltenadejongh.nl/

Pieter de Jongh is zelfstandig bedrijfsarts en directeur van Van Altena & de Jongh bedrijfsartsen BV

Meer van deze auteur?

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?