BG_bird2100% onafhankelijk
Arbo Opgeruimd staat netjes!

Opgeruimd staat netjes!

Bedrijfsarts Pieter de Jongh maakt schoon schip voor 2017

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Maandthema

2016, het einde nadert… Wat gebeurt er toch veel! Is er dan nooit eens rust in de wereld?

Rond de Kerst bekruipt mij altijd het gevoel dat we schoon schip moeten maken. Alles opruimen, alles klaar. En dan… per 1 januari 2017, of liever nog per 2 januari 2017, opnieuw beginnen.

Eerst het belangrijkste nieuws maar eens opruimen.

De opkomst van de populisten

Weg ermee. Populisten bestaan niet. Iedereen die door het volk wordt gekozen is immers een populist. Rutte is een populist, Asscher ook. Dat ze niet doen wat het volk wil, is wat anders. Het volk komt aan de macht. Ja, dat is precies wat democratie is. Het volk weet niet wat goed voor hem is. Dat kan zijn. Maar wie weet dat wel?

We kunnen dus met een gerust hart Trump als president begroeten. Grappig dat het volk altijd mensen kiest die niet tot het volk behoren. Wilders is overigens geen reële kanshebber voor wat dan ook: hij heeft immers nog nooit iets gepresteerd en is ook geen miljardair. Populisme is dus opgeruimd.

Misdaad en oorlog

2016 zal de annalen ingaan als het jaar met de minste oorlogen en misdaden ooit. Opgeruimd.

Arbeidsomstandigheden

Nederland scoort positief ten opzichte van ‘Europa’ als het gaat om arbeidsomstandigheden. De nieuwe Arbowet was al niet nieuw, dus nu geldt helemaal: weg ermee. Opgeruimd.

Human Resources

Zoals al jaren het geval is, scoort Nederland op “productiviteit” hoog ten opzichte van Europa. Kan het nog beter? Vast wel! Maar is dat wijs? Slimmer kan het zeker, want er dreigt een collectieve burn-out nu al 25 procent van de werknemers op de rand van instorten staat! Alle acties om uit de Humans beter en meer Resources te putten: niet doen. Opgeruimd.

Werkeloosheid als probleem?

Er gloort 0 procent werkeloosheid. Zo optimistisch zijn we! Helemaal niet verstandig. Geen enkele arbeidsmarkt werkt nog naar behoren als er 0 procent werkeloosheid is. Werkeloosheid rond de 4-5 procent is vanuit economisch standpunt gezien juist goed. Opgeruimd.

Sparen en pensioen

Ja, de rente staat mede dankzij de good old geldpers erg laag en al zo lang! Wat gebeurt er met ons spaargeld en pensioen? Dat verdampt! Opgeruimd.

Obesitas

Steeds meer mensen zijn te dik. In de VS is het omslagpunt al bereikt: er zijn meer mensen met overgewicht dan mensen zonder. Dus is overgewicht normaal geworden. Straks is obesitas normaal. Kortom: opgeruimd.

Diesels

Straks mag u geen diesel meer rijden. Opgeruimd.

Mobiliteit

Dankzij de economische groei rijden we weer, vaak en veel. De wegen raken weer verstopt. We bouwen nog meer nieuwe wegen, ook al helpt dat niet. Het enige wat we kunnen bedenken als alternatief voor autorijden is een robot die voor ons de auto rijdt. Ha, ha, ha, Mobiliteit: opgeruimd!

Fossiele brandstoffen

Zie ook diesel. Is fout. Zorgt voor klimaatverandering (echt waar!). Dus we gaan elektrisch. Collectief denken we dat dat wel goed is. Dachten we van Zwarte Piet vroeger ook. Opgeruimd dus.

Heerlijk hè, zo kan ik nog uren door gaan. Zijn er dan helemaal geen problemen meer? Jawel hoor, maar daar wil ik het nu gewoon niet over hebben. Ook niet over denken. Door anders te denken, is er niets aan de hand. Opgeruimd.

Fijne kerstdagen allemaal!

Deel dit artikel

Pieter de Jongh
Pieter de Jonghhttps://vanaltenadejongh.nl/

Pieter de Jongh is zelfstandig bedrijfsarts en directeur van Van Altena & de Jongh bedrijfsartsen BV

Meer van deze auteur?

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?