Poelier

Over grote fabrieken waar mensen ontwikkeld worden tot supermensen

1512

Op de researchafdeling van Frank&Stein, gezeteld in een verlaten kasteel dat verstopt ligt hoog in de bergen, wordt door dokter Stein geprobeerd erachter te komen wat allemaal nodig is om te komen tot FRANK, die super mens.

Mensontwikkelbedrijf. Wát een gedrocht van een woord. Het is maar één van de wanstaltige benamingen die ik soms in deze branche tegenkom. Wij zijn een mensontwikkelbedrijf. Zie je het al voor je?

Een grote fabriek waar mensen worden ontwikkeld. Op de researchafdeling van Frank&Stein, gezeteld in een verlaten kasteel dat verstopt ligt hoog in de bergen, wordt door dokter Stein geprobeerd erachter te komen wat allemaal nodig is om te komen tot FRANK, die super mens.

Aan alle kanten worden er draadjes in gestopt en in één keer komt het hij tot leven. Om middernacht, terwijl witblauwe bliksemstralen de lucht doorklieven. De beste medewerker aller tijden! De meest krachtige sollicitant! De minst behoeftige uitkeringstrekker!
Wat een idee om daar een heel bedrijf omheen te bouwen.

Naast de researchafdeling heb je de productielijn. Daar worden verschillende mensmodellen geproduceerd en op de lopende band in elkaar gezet. Drijfveren, motivatie, doorzettingsvermogen, werkvermogen, competenties en ga zo maar door worden netjes op de juiste plaatsen aangebracht door kundige medewerkers. Echt vakwerk. Op de volgende afdeling worden alle exemplaren nagekeken op de laatste foutjes.

‘Ho, daar zit nog een steekje bij los. Eruit.’
‘He, daar zit nog iets scheef. Kunnen we niks meer mee doen. Weg ermee.’
‘Deze moet eruit. Teveel zaagsel in zijn kop.’
‘ Stop, kijk daar eens, die zegt de verkeerde tekst. Kan niet. Productiefout.’
Soms blijkt een hele lijn niet aan te slaan en wordt die tegen een lage prijs gedumpt. Tja, het is hard werken in zo’n mensontwikkelbedrijf. Ook hier moet omzet gedraaid worden.

Wat mij betreft mogen ze een dikke streep door deze wanstaltige benaming zetten en op zoek gaan naar een ander. Bijvoorbeeld facilitair bedrijf. Want is dat niet in feite waar je mee bezig bent bij mensen. Ze faciliteren. Faciliteren betekent mogelijk maken.

Voorwaarden scheppend. Mensen de mogelijkheid bieden óm het eens op een andere manier te bekijken, op een andere manier te benaderen, ander gedrag uit te proberen, te onderzoeken. Uitnodigend, uitdagend, plagend, spiegelend, confronterend, begrijpend, provocerend en zo zijn er nog vele manieren te bedenken waarmee we iemand de gelegenheid kunnen bieden zichzelf te ontwikkelen. Zichzelf wel te verstaan. Ik ontwikkel die ander niet. Dat doet hij zelf. Dus mensontwikkelbedrijf, alsjeblieft zeg. Ik zeg toch ook niet dat ik poelier ben?

Wilma de Haas is eigenaar en oprichter van Haas & Konijn, een niet-alledaags bureau voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. www.haasenkonijn.nl

© BG magazine

Vorig artikelHersteld melden of niet?
Volgend artikelHet is niet altijd wat het lijkt

Wilma de Haas, Haas & Konijn, bureau voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. De columns van Wilma de Haas zijn in 2014 gebundeld en uitgegeven onder de titel ‘K-Therapie’.