BG_bird2100% onafhankelijk
Arbo2014 is klaar

2014 is klaar

Column bedrijfsarts Pieter de Jongh: alles en iedereen is hackbaar

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Maandthema

Alweer een jaar voorbij. En wat voor een jaar! Wees niet bang, ik ga u niet lastig vallen met privézaken, dat is immers privé, toch? 2014 was wat mij betreft het jaar van het verlies van privacy. Alles en iedereen blijkt hackbaar.

Van een land (Noord Korea) tot de multinational (Sony) tot een persoon (de vingerafdruk van een Duitse minister). Tegelijk geeft “alles-is-hackbaar” mij ook een gevoel van vrijheid. We hoeven immers niet meer bang te zijn voor onze privacy: volledige privacy is in 2014 een volledig fictief begrip geworden.

Ik wil volledige (intieme) privacy als volgt herdefiniëren: Volledige Intieme Privacy (afgekort: VIP) is wat u volledig privé vindt.

Daarmee is het een begrip dat wij niet meer kunnen controleren en daarmee stel ik voor, dat we alle privacywaakhonden opheffen. U bepaalt immers zelf wat u privé vindt en reken maar dat dat per persoon verschilt.

En daar kunnen we inderdaad veel over praten, met BN-ers het liefst. BN-ers bestaan bij de gratie van de Privacygod. Deze God is ruimdenkend en zijn geloofsleer is door iedereen zelf in te vullen.

Ten tweede is 2014 het jaar van het gezegde: “Geef een aap een hamer en hij ziet overal spijkers”. We zien dit fraai terug in allerlei onderzoeken. Iedereen wil privacy (spijkers), zegt de Privacy Waakaap, maar tegelijk is heel het internet en de sociale media verstopt met wat ik maar gemakshalve egodiarree noem.

Ook ons grootste goed, onze gezondheid, wordt door apen geregeerd. Zo las ik recent dat onze gezondheid – en ja, ook onze economie – wordt bedreigd door slaaptekort!

Inderdaad, het onderzoek was gedaan door een slaaponderzoeker. Reken maar dat die (de aap) slaapproblemen (de spijkers) vindt.

Dat u nog rood vlees eet, is mij een raadsel. Door veganisten onderzocht en dodelijk gebleken…

Op een of andere manier worden we steeds gezonder (zeker als je goed bent opgeleid), maar toch duiken er steeds nieuwe ernstige gezondheidsproblemen op.

Een derde trend is de toename van de regeldruk van de overheid. Samengevat: meer regels om te ontregelen. En die overheid zal steeds meer in uw privédomein gaan roeren.

Of dat erg is, is aan u: uw privacy ligt immers op straat als u dat wilt en – als u het niet wilt – ook.

En ondertussen mogen we overal (met veel taks belast, dat wel) sigaretten kopen. Zweven er ergens wat asbestvezeltjes rond, wordt een hele stad afgezet.

Ondertussen mag uw achttienjarige dochter gerust kankerstokjes kopen en oproken. Wist u, dat als we geen sigaretten meer zouden roken, onze premie voor onze ziektekosten (bent u al overgestapt?) bijna halveert?

Enig idee waarom er nog geen productieverbod op sigaretten is? Ja maar, we kunnen toch kiezen om wel of niet te roken?

De vrije wil, de vrije keuze is een essentieel onderdeel van de democratische rechtstaat. Ja, dat is waar, maar ik kan er ook niet meer voor kiezen om asbest op mijn schuurdak te leggen (prima spul hoor!). Is verboden. Nog benzeen gekocht met de Kerst? Lukt niet.

Nou ja, dat was 2014. Nog iets leuks te melden Pieter? Zeker: de kerstspeech van de koning is goed ontvangen! 2015 wordt een beter jaar denk ik.

Deel dit artikel

Pieter de Jonghhttps://vanaltenadejongh.nl/

Pieter de Jongh is zelfstandig bedrijfsarts en directeur van Van Altena & de Jongh bedrijfsartsen BV

Meer van deze auteur?

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?