BG_bird2100% onafhankelijk
PSA 40 procent van werkende Nederlanders heeft last van vakantiestress

40 procent van werkende Nederlanders heeft last van vakantiestress

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

40 procent van de werkende Nederlanders op kantoor heeft last van stress in de periode voordat ze op vakantie gaan. Bij jonge ouders met thuiswonende kinderen speelt vakantiestress gemiddeld nog vaker een rol.

Dat blijkt uit het Vakantiestress onderzoek van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO) waarin 505 werkende Nederlanders ondervraagd zijn.

Chaotische overdracht

Bijna een derde van de ondervraagden heeft een chaotische overdracht of helemaal niemand aan wie het werk kan worden overgedragen. Met als gevolg dat zij op vakantie nog telefoontjes aannemen of hun email regelmatig in de gaten houden.

Met name 35-plussers en werkenden met thuiswonende kinderen (49 procent), bouwen voor vertrek bewust tijd in om hun vakantie voor te bereiden en de koffers te pakken.

Bij soepele overdracht en vervanging minder stress

Van de respondenten heeft 60 procent altijd iemand aan wie het werk soepel overgedragen kan worden voordat zij met vakantie gaan.

Bij professionals waarbij het werk niet overdragen kan worden of waarbij de werkoverdracht chaotisch verloopt, komt vakantiestress significant vaker voor.

Om rustig te kunnen vertrekken van het werk en ervoor te zorgen dat het werk goed doorloopt tijdens een vakantie, zijn met name het ‘to-do’ lijstje en een gedegen planning populair. Een kwart van de ondervraagden zorgt voor een overdrachtsdocument dat wordt gedeeld met collega’s of plant de laatste dag geen afspraken meer in zodat er voldoende tijd is om het werk af te ronden.

60 procent werkt (soms) over voor ze met vakantie gaan. Dit is nog sterker het geval bij mensen die vakantiestress ervaren (73 procent) of professionals die hun werk niet of niet soepel (74 procent) kunnen overdragen.

21 procent checkt email regelmatig tijdens vakantie

Meer dan de helft van de werkende professionals kan tijdens de vakantie de knop goed omzetten en is dus ook echt vrij op vakantie.

Twee derde van de ondervraagden zet bij vertrek de afwezigheidsassistent aan en verwijst bij vragen naar collega’s en de datum waarop ze weer terug zijn. Anderen vermelden in de assistent voor dringende gevallen ook hun telefoonnummer (14 procent) of stellen de assistent niet in (16 procent). Meer dan de helft (55 procent) zet tijdens de vakantie de mail uit, 25 procent zoekt af en toe een Wifi-spot om de mail te checken en 21 procent checkt de mail gewoon regelmatig.

Respondenten die vakantiestress ervaren en respondenten die hun werk niet of niet soepel kunnen overdragen kunnen de knop veel minder vaak omzetten en zijn ook vaker met werk bezig tijdens de vakantie.

Tips om vakantiestress te voorkomen en vakantiegevoel vast te houden

 1. Plan de laatste dag voor je vakantie geen afspraken meer in
 2. Trek (letterlijk) een streep op je to-do-lijst om te bepalen wat je nog voor je vakantie doet en wat je na je vakantie weer oppakt
 3. Zet je out-of-office reply al een dag eerder aan en zet hem een dag later uit dan dat je eigenlijk terugkomt
 4. Geef in je out-of-office reply duidelijk aan of de mail gelezen wordt en bij wie mensen terecht kunnen voor vragen die niet kunnen wachten
 5. Maak duidelijke afspraken met je collega’s maar ook met je gezin en partner over je bereikbaarheid en werkzaamheden tijdens je vakantie
 6. Zorg ervoor dat collega’s je eerst appen als er echt iets telefonisch overlegd moet worden
 7. Als je bepaalde dingen op vakantie heel prettig vond, probeer deze dan tot minimaal twee weken na de vakantie vast te houden (Denk aan: samen eten met gezin of een wandeling na het eten)
 8. Plan niet teveel afspraken in net na je vakantie

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

 • Elke maand een nieuwe HR masterclass
 • Online feedback sessies met HR-experts
 • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?