BG_bird2100% onafhankelijk
HRM42% van de werknemers zou zichzelf niet laten thuiswerken

42% van de werknemers zou zichzelf niet laten thuiswerken

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Ruim 40 procent van de Nederlanders zou zichzelf niet laten thuiswerken. Dat blijkt uit onderzoek* van Manutan naar de efficiëntie op de werkvloer.

Afleiding en een slechte inrichting van de thuiswerkplek dragen daaraan bij.

Goede afspraken, eerlijk zelfonderzoek en een serieuze aanpak, helpen volgens Manutan thuiswerken wél tot een succes te maken.

Afleiding: huishouden, kinderen en partner

De helft van de thuiswerkers is weleens afgeleid tijdens het werk. Eén op de tien zelfs regelmatig tot vaak, zo blijkt uit het onderzoek onder 1000 werknemers.

De meest genoemde afleidende factoren zijn huishoudelijke werkzaamheden (27 procent), de kinderen (20 procent) en mijn partner (13 procent).

Huishoudelijke werkzaamheden zijn overigens voor zowel mannen (25 procent) als vrouwen (31 procent) de meest genoemde reden. De partner blijkt vooral voor mannen een flinke afleidingsbron (15 procent tegenover 6 procent van de vrouwen).

Verder worden de tv en herrie bij de buren nog genoemd als productiviteitskillers.

Slechte kwaliteit werkplek

De thuiswerkplek blijkt lang niet altijd goed ingericht. Als er in huis al ruimte is voor een apart kantoor, dan is dat lang niet altijd met goed meubilair gevuld.

Maar liefst 62 procent van de ondervraagde werknemers geeft aan dat de thuiswerkplek niet ergonomisch is ingericht. Toch heeft de werkgever daarin volgens de Arbowet een zware verantwoordelijkheid.

Goede afspraken, serieuze aanpak

Wil je van thuiswerken een succes maken, dan moeten managers/werkgevers en werknemers er serieus voor gaan zitten.

Volgens Manutan kan een thuiswerkplek de productiviteit juist enorm ten goede komen. maar dat vraagt maatwerk, vertrouwen en support van een manager en van de werknemer eerlijkheid en een goede aanpak.

Een beetje afleiding is volgens Manutan overigens prima, want niemand kan uren achter elkaar supergeconcentreerd en productief zijn. Maar maak wel onderscheid tussen gewenste en ongewenste afleiding.

*) Onderzoek november 2015 onder 1000 respondenten in verschillende leeftijdscategorieën, werkzaam bij kleine, middelgrote en grote bedrijven in Nederland door Manutan i.s.m. NovioData.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?