Uit onderzoek van werkomgevingsspecialist Steelcase, in samenwerking met bekende neurowetenschappers, blijkt dat mensen veelvuldig de verkeerde keuzes maken in de manier waarop ze werken.

Waar we denken dat we slim bezig zijn, leiden onjuiste aannames over ons brein en de gedragingen die hieruit voortvloeien, juist tot een lagere productiviteit en minder goede prestaties.

Grootste arbeidsrisico

De niet aflatende stroom e-mails, de veelheid aan social media-berichten en het grote aantal devices dat we gebruiken, zijn slechts enkele van de oorzaken die ertoe leiden dat we ons op het werk nog maar moeilijk kunnen concentreren.

Tegelijkertijd streven we ernaar om meer in minder tijd te doen. ‘Cognitieve druk’ of ‘werkstress’ geldt dan ook niet voor niets als het grootste arbeidsrisico van de 21e eeuw.

En die druk of stress neemt nog verder toe doordat we veelvuldig verkeerde keuzes blijken te maken als het gaat om de manier waarop we werken, blijkt nu uit het onderzoek.

Deze ‘verkeerde’ keuzes zijn terug te voeren op een gebrekkig begrip van of te weinig bewustzijn over hoe ons brein werkt en hebben een lagere productiviteit, minder creativiteit en meer fouten tot gevolg.

Valkuilen

Op basis van uitgebreide observaties van hoe mensen werken, heeft Steelcase zes veelvoorkomende valkuilen of misvattingen over de werking van het menselijk brein op een rijtje gezet.

 1. Ik kan me beter concentreren als ik zit

  De realiteit is dat te lang achter elkaar zitten het concentratievermogen juist negatief beïnvloedt. Beweging bevordert de productie van het proteïne BDNF (een zenuwcelstimulerende factor), dat nodig is voor het leren van nieuwe dingen, het onthouden van zaken en het denken in concepten. Regelmatig bewegen gedurende een werkdag verbetert het concentratievermogen.

 2. Tekenen is alleen voor creatieve types

  Alle mensen denken in aanleg meer in vormen, beelden en patronen dan in getallen en letters. Het gebruik van analoge en digitale hulpmiddelen om informatie te visualiseren, ondersteunt ons denken op een natuurlijke manier en draagt bij aan een betere focus.

 3. Ik ben productiever als ik verschillende taken tegelijk doe

  Misschien wel de hardnekkigste misvatting die er bestaat als het gaat om hoe we werken. Want wie beantwoordt bijvoorbeeld niet even een paar mailtjes terwijl hij in een conference call zit? Maar we worden niet productiever door te multi-tasken. Bovendien leidt het tot mindere resultaten; meerdere taken tegelijk uitvoeren vergroot de kans op fouten met 50 procent. Onze hersenen zijn simpelweg niet geschikt om continu onze aandacht op meerdere dingen tegelijkertijd te richten. Waar we denken dat we aan het multi-tasken zijn, is het feitelijk zo dat onze brein in een hoog tempo aan het schakelen is tussen de verschillende taken.

 4. Mijn brein zorgt ervoor dat ik snel ben afgeleid

  Het menselijk brein kan in principe prima voor langere tijd in concentratiemodus zijn, alleen lijkt het erop dat wij mensen dat min of meer verleerd zijn in onze moderne maatschappij waarin we continu blootstaan aan invloeden van buitenaf. Mindfulnesstrainingen kunnen helpen je gedachten beter in het moment te houden. Mindfulness vergroot aantoonbaar de hoeveelheid gamma-activiteit in de hersenen, wat duidt op gerichte gedachten. Een ruimte op het werk waar mensen even tot zichzelf kunnen komen en even de hectiek van kantoor kunnen ontvluchten, helpt om weer de juiste focus te krijgen.

 5. Als ik meer uren werk, doe ik ook meer

  Net zoals het lichaam moe wordt, hebben ook de hersenen op een bepaald moment rust nodig. De verwerkingscapaciteit van het menselijk brein is beperkt en volledige focus is over het algemeen niet langer mogelijk dan 45 minuten. Regelmatig even een korte pauze nemen, helpt om even af te schakelen en door de dag heen zo goed mogelijk te denken.

 6. Ik heb aan vier uur slaap per nacht voldoende

  Aansluitend bij het vorige punt, is de rol die slaap speelt bij het vermogen om ons te focussen en te concentreren. Wanneer iemand te weinig slaapt, kan hij minder goed nadenken, leren en zijn gemoedstoestanden onder controle houden. ´s Nachts voldoende slapen en door de dag heen bewust korte ontspanningsmomenten inlassen, verbeteren het denkvermogen.

Bewustwording van bovengenoemde misvattingen helpt om meer controle over onze hersenen te krijgen en om bestaande gedragspatronen te doorbreken.