Vandaag gaat het vijfjarige EU-gefinancierde EPHOR-project (Exposome Project for Health and Occupational Research) van start. Het project wordt geleid door TNO.

Door de ontwikkeling van een exposoom-toolbox voor het beroepsleven, legt TNO met dit project de basis voor wetenschappelijk onderbouwde en kosteneffectieve preventie ter verbetering van de gezondheid op het werk.

Wat is een exposoom?

Je bent niet alleen wat je eet, maar ook wat je drinkt of inademt. Alles wat je opneemt tijdens je leven, draagt potentieel bij aan je gezondheid. Die totaliteit van externe factoren en stoffen die we opnemen tijdens ons leven wordt het exposoom genoemd.

Het exposoom, dat dus rekening houdt met alle relevante gezondheidsgerelateerde blootstelling gedurende het leven, is volgens TNO een veelbelovend concept om licht te werpen op de complexe relaties tussen omgeving en ziekte.

Blootstelling op de werkplek

TNO definieert het exposoom van het beroepsleven als alle beroepsmatige en aanverwante niet-beroepsmatige blootstellingen (bijv. levensstijl, gedrag).

Blootstelling op de werkplek kan leiden tot veel ziekten, zoals kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen. De totale ziektelast als gevolg van beroepsmatige blootstelling wordt geschat op 5-7 procent. Dit is vergelijkbaar met stedelijke luchtverontreiniging of obesitas.

Vanwege de maatschappelijke en economische druk die daarmee gepaard gaat, is het voor de overheid en het bedrijfsleven belangrijk om een gezonde werkomgeving te waarborgen. Het huidige beleid en de huidige strategieën voor risicobeperking zijn echter gebaseerd op beperkte bewijzen. Een exposoom-benadering voor het beroepsleven betekent een grote stap voor de beroepsgerelateerde gezondheidswetenschap.

Methoden en instrumenten

EPHOR zal methoden en instrumenten ontwikkelen om het exposoom voor het beroepsleven te karakteriseren.

Door grote hoeveelheden data op een unieke manier te combineren met nieuwe gegevens uit casestudies, zal TNO een beter en vollediger inzicht krijgen in het exposoom voor het beroepsleven. In het bijzonder de effecten van beroepsgerelateerde blootstelling op de gezondheid van de luchtwegen van werknemers in het algemeen en van nachtdienst werknemers.

De EPHOR-toolbox

De ontwikkelde instrumenten, methoden en de kennis komt ter beschikking van wetenschappers, beleidsmakers en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg.

Dit zal hen in staat stellen om de gegevens, methoden en modellen op gebied van exposoomonderzoek te gebruiken en te verbeteren, waardoor de kennisbasis van het beroepsgerelateerde exposoom snel zal toenemen.

Beleidsmakers en beroepsbeoefenaars kunnen het instrumentarium gebruiken voor de ontwikkeling van empirisch onderbouwde en kosteneffectieve preventieve beleidsmaatregelen en acties.

Uiteindelijk zal EPHOR bijdragen aan de vermindering van de belasting van niet-overdraagbare ziekten voor de gezondheidszorgstelsels in de EU, de verbetering van de gezondheid en het welzijn van EU-burgers, de verbetering van de productiviteit van de beroepsbevolking in de EU en de verbetering van het concurrentievermogen van de EU-industrie.

Wil je op de hoogte blijven van het EPHOR-project, ga dan naar www.ephor-project.eu